Bezáratta az uszodát az egri polgármester a koronavírus-veszély miatt

2020.02.26. 09:12

„Tulajdonosi döntés alapján szerda reggel 6 órától bezárattam a Bitskey Aladár Uszodát, amíg teljes vízcsere és fertőtlenítés zajlik le” – mondta az Egri Ügyeknek Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere.

A jobbikos városvezető azután döntött így, hogy kiderült: a ZF-Eger férfi vízilabdacsapata az elmúlt hétvégén az észak-olaszországi Bresciában játszott, amely a koronavírus-járvány miatt karantén alá vont térség közvetlen közelében van.

Az egri vízilabdásokat csak rövid orvosi ellenőrzésnek vetették alá a budapesti reptéren (testhőmérséklet-ellenőrzés történt), majd szabadon távozhattak Egerbe. Hétfőn a 444.hu-nak Szécsi Zoltán, a ZF-Eger elnöke úgy nyilatkozott: az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Országos Tisztifőorvosi Hivatal engedélye alapján már kedd este edzést tarthatott a csapat a Bitskey Aladár Uszodában.

Ez azért érdekes, mert egy magyar gimnazistákból álló kirándulócsoportot a napokban karanténba zártak azért, mert a koronavírus-járvány által sújtott Észak-Olaszországban járt.

Mirkóczki Ádám már hétfő reggel jelezte a katasztrófavédelemért is felelős Belügyminisztériumnak a helyzetet, és azt, hogy a játékosokkal együtt szurkolók is voltak Bresciában. Eger polgármestere a minisztériumtól azt a tájékoztatást kapta, hogy egyelőre ne engedjék be az uszodába a játékosokat, akik lehetőleg maradjanak otthon.

„Tulajdonosként nem vállalom a felelősséget egy esetleges járvány kialakulásáért, főleg egy ilyen sűrűn látogatott intézmény esetében” – indokolta döntését most a polgármester.

Mirkóczki szerda délelőtt sajtótájékoztatót is tartott, amelyen közölte: megdöbbenve vette tudomásul, hogy a játékosok és a stábtagok nem estek át laborvizsgálaton. "Bár ez orvosszakmai kérdés, ám az laikusként is nyilvánvaló: kérdőívek alapján nem lehet kizárni annak lehetőségét, hogy az érintettek bármelyike vírushordozó vagy beteg" - mondta Mirkóczki Ádám, közölve: ezt figyelembe véve döntött elővigyázatosságból a létesítmény határozatlan időre szóló bezárásáról.

Frissítés:

A ZF-Eger vízilabdacsapata szerdán kiadott egy közleményt, amelyben reagálnak az az olaszországi útjukkal kapcsolatban megjelent hírekre.

„Több olyan hír jelent meg az elmúlt hét végén Olaszországban járt egri vízilabdacsapatról, ami közel sem fedi a valóságot. Az olaszországi fertőzésveszélytől hatvanhárom kilométerre volt a csapat, ellentétben azzal az iskolai csoporttal, akiket karanténba zártak a hazaérkezésük után. Ők tizenhárom kilométerre voltak a fertőzésveszélyes területtől. Ellentétben a diákokkal, csapatunk külön autóbusszal közlekedett és a mérkőzés helyszínét kivéve semmiféle közösségi térben nem mozogtak. Ezzel együtt megtettük azokat az óvintézkedéseket, amiket az elővigyázatosság ilyenkor megkövetel.

A csapat és a velük együtt utazó csapatvezetés átesett a repülőtéri rutinellenőrzésen. Egerbe érkezésüket követően pedig a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai végezték el az általuk szükségesnek tartott vizsgálatokat. A vizsgálat eredményeiről dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos állított ki igazolást, ami alapján kedden este megtarthatták a Bitskey Aladár Uszodában a hazautazásukat követő első edzésüket.

Mivel a játékosok az országos tisztifőorvos szerint sem jelentenek fertőzési kockázatot, ezért a csapat elutazik Budapestre és lejátssza a ma 19.30 órára kiírt bajnoki mérkőzését a Honvéd ellen.

Természetesen a klub vezetői, valamint a szakmai stáb tagjai semmit nem bíznak a véletlenre és az Olaszországban járt sportolókat naponta többször ellenőrzik a megadott egészségügyi szempontok alapján. Ugyanakkor tökéletesen egyetértünk a Bitskey Aladár Uszoda fertőtlenítés idejére történő bezárásával. Mert amíg a vízilabdások Olaszországban voltak, addig egy másik sportágban négy földrész mintegy ezer sportolója versenyzett az uszodában. A kísérőikkel együtt pedig ezerötszázan tartózkodtak a medencetérben és a lelátókon három napon keresztül” – áll a közleményben, amihez az országos tisztifőorvos levelét is csatolták.