Már két magyar koronavírusos van, egy Ausztriában, egy a szállodahajón

2020-02-26 11 53 16-Index - Belföld - Koronavírus  Gulyás Gergel
2020.02.26. 11:56 Módosítva: 2020.02.26. 11:57

„Kicsi az esélye, hogy el tudjuk kerülni, hogy az országot is érintse, de jelenleg nem tudunk koronavírusos megbetegedésről az ország területén” – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szerda délelőtti sajtótájékoztatóján. Bejelentette azt is, hogy

Magyar megbetegedésről kettőről tudnak, a japánnál lévő szállodahajón dolgozó magyaron kívül koronavírusos lett egy másik magyar is, egy nő, aki osztrák kórházban van.

Ha információjuk lesz arról, hogy az ország területén valaki megbetegedett, akkor arról azonnal tájékoztat a kormány, ígérte Gulyás, aki azt mondta, a kormány a szerdai ülésén részletesen foglalkozott a koronavírus-helyzettel.

A tájékoztatót itt tudja visszanézni, ha továbbgörget, az összefoglalónk folytatódik.

Koronavírus: Gulyás Gergely sajtótájékoztatója

Felhívtuk azt az ausztriai kórházban fekvő nőt, akiről kedden derült ki, hogy kórházba vitték koronavírus-gyanúval. Ő azt mondta, neki még senki nem mondta, hogy pozitív lett a tesztje. Gulyás erre újságírói kérdésre megismételte, hogy személyiségi jogok miatt nem mond nevet, de osztrákoktól érkező hivatalos jelzések alapján Bécsben a kórházban egy magyar állampolgár koronavírusos. Azóta a keddi hírekben szereplő nő a Facebookra posztolta, hogy mindenki azt hiszi, hogy ő az, de ő még nem kapott eredményt.

A Szent László Kórházban karanténban lévő, a teszt eredményére váró magyar kamionsofőrről Gulyás nem tudott részletekkel szolgálni. A Tenerifén szállodai karanténban lévő magyarokról a miniszter azt mondta, a hotel mintegy ezer vendégét zárták karanténba, öt magyar van, a legutolsó információk szerint jól vannak. 

Gulyás azt is mondta, hogy csütörtökre hatpárti egyeztetést hívott össze Pintér Sándor belügyminiszter a témáról.

A tájékoztatón részt vett Kásler Miklós miniszter, és Láng-Bognár Kinga, a BM irányítása alatt működő operatív törzs szóvivője is. Láng-Bognár azt mondta, már korábban 28 pontból álló tervet fogadtak el, ez végrehajtás alatt van, a Kormány.hu-n elolvasható. Azt mondta, a korábban meghirdetett zöld számok már az operatív törzsnél csörögnek, ott szakértők válaszolnak.

A rendőrség a schengeni közúti határokon ellenőriz, vizsgál, a repülőtereken is automatikus a hőmérséklet-ellenőrzés. Egy lázas beteget szűrtek ki, de nem volt fertőzött.  A fertőzött területekről történő repülőgépes érkezésnél csak láztalanul lehet belépni Magyarországra.

A többi határon is szigorították az ellenőrzést, főleg az Olaszországból érkezőkre, de ott nem rendőrök, hanem szakemberek ellenőriznek, kérdőívvel mérik fel, ki jött esetleg fertőzött területről, ki találkozhatott fertőzött emberrel.

Bejelentette, hogy a koronavirus@bm.gov.hu-ra várják a kérdéseket, ide bárki írhat, és hiteles, pontos tájékoztatást kap rövid időn belül. Pénteken elindul a koronavirus.gov.hu oldal (a szóvivő a tájékoztatón koronavirus.hu-t mondott, később pontosított a BM), és egy Facebook-oldal is. Ha megjelenik a koronavírus az országban, akkor a közmédia rendkívüli tájékoztatási rendre áll át. A BV által gyártott egészségügyi maszkokat el kell juttatni a patikába, az technikai kérdés, hogy ez mikorra történik meg. A vasúton fertőtlenítőket, hőmérsékletmérést kell biztosítani, a kalauzokat is fel kell készíteni, mondta Láng-Bognár.

Nem javasolják a gócpontokba, konkrétan Olaszországba utazni, az állami fenntartású iskolák ne szervezzenek osztálykirándulásokat. Az operatív törzs azt kéri, hogy aki Olaszországból érkezik, és lázas lesz, az jelentkezzen a háziorvosánál, ne menjen közösségbe. 

Az operatív törzs kedd este 19.00 órától ügyeleti rendszerre állt át, hogy monitorozzák a helyzetet.

Kásler Miklós miniszter azt mondta a sajtótájékoztatón, hogy kedden a háziorvosok új tájékoztatót, eljárásrendet kaptak, immár a harmadik variációt, hogy hogyan kell felmérni a betegséget, mikor lehet megállapítani a gyanút, és mit kell tenni velük, kit kell értesíteni, hova kell küldeni őket. Azt is mondta, hogy gyanú esetén, ha fertőzött területről jön valaki, akkor karantént rendelnek el. Ha a gyanú esélye kisebb, a valószínűség csökken, akkor megfigyelés alatt tartják. „Meggyőződésünk, hogy a vírus behurcolásának megelőzésre az egyetlen reális lehetőség az eredményes védekezésre. Ha mégis megjelenik a vírus, akkor ugyanilyen határozottsággal kell a megbetegedett ember elkülönítését végrehajtani. Ezek a lehetőségeink” – mondta. 

Szóba került az egri vízilabdacsapat ügye is. Erről tájékoztatást kért a kormány, és arra jutottak, hogy a csapat nem a gócban, hanem csak mellette volt. A fertőzött területen csak átutaztak, így nem a karantén, hanem a megfigyelés indokolt.

(Borítókép: Gulyás Gergely beszél a mai sajtótájékoztatón, mellette Láng-Bognár Kinga és Kásler Miklós. Fotó: Index)  • Tippek
  • Bankszámla