Elrendelték a változtatási tilalmat a Városligetben

D MTI20190627002
2020.02.26. 14:07
Kisebb vita után, a városvezető kolaíció képviselőinek szavazataival szerdán elfogadta a fővárosi közgyűlés, hogy változtatási tilalmat rendelnek el a Városliget területére.

A döntés arról szól, hogy a Városligeti Építési Szabályzat (VÉSZ) tervezett módosításának elfogadásáig változtatási tilalmat rendelnek el a Városligetre. A VÉSZ módosítása pedig azt a korábban deklarált fővárosi célt takarja, hogy a főváros nem akar a Városligetben olyan beruházást, amelynek a kivitelezése még nem kezdődött el, ezen belül különösen nem akarja az Új Nemzeti Galéria megépítését. 

A vita annak értelmezésén tört ki, hogy a változtatási tilalom mit is jelent. A Fidesz-frakció szerint a lépés legalábbis többféleképpen értelmezhető, a kormánnyal történő egyeztetés nélkül felesleges és barátságtalan meghozni. Láng Zsolt frakcióvezető közölte, hogy a városvezetés valamilyen megfelelési kényszer alapján hozza meg a döntést.

A koalíció részéről Horváth Csaba zuglói polgármester közölte: számos kérdést nem tudnak a beépítéssel kapcsolatban, szeretnék mindent tisztán látni, járdát, játszóteret, szemetest, mit hova akarnak tenni. Egy tervet szertnének, amin csak ez szerepel, semmi olyan épület nincs rajta, amit a főváros nem akar.

Karácsony Gergely ehhez annyit tett hozzá, hogy a főváros és kormány merőben másképpen tekint a Városligetre. Hozzátette, hogy a kormány vállalta, hogy nem épül új épület, amíg a főváros nem akarja, a főváros pedig vállalta, hogy új városligeti építési szabályzást hoz létre. Ha úgy tetszik, a választóknak tett igéret az a megfelelési kényszer, amit a Fidesz emleget, szögezte le.

A vitát megalapozta Baán László, a Liget projekt miniszteri biztosának keddi levele, ami szerint a változtatási tilalom nem vonatkozik az építési engedéllyel már rendelkező építkezésekre a Városligetben (függetlenül attól, hogy elkezdték-e már őket vagy nem). Vonatkozik viszont a zöldfejlesztésekre, a parkfelület megújítására, bővítésére és a parkhasználathoz kapcsolódó ligeti létesítményekre, vagyis egyetlen fa vagy bokor sem ültethető el, egyetlen négyzetméternyi zöldfelület sem újítható meg a tilalom fennállása alatt.

A tilalom értelmezéséről a vita lényegében kedden le is zajlott a közösségi oldalakon. Bardóczi Sándor főtájépítész is itt válaszolt Baán levelére, miszerint a változtatási tilalom egyáltalán nem terjed ki a növénytelepítési munkákra, a kormánybiztos levele vagy egyszerű tévedésekre, a vonatkozó jogszabályok ismeretének hiányára utal. Bardóczi szerint a változásokkal ugyanis a Városliget Zrt-t és magát Baánt semmi nem akadályozza meg abban, hogy fákat, bokrokat telepítsen a Városligetbe, sőt az új városvezetés éppen arra bátorítja, hogy kezdjen végre bele az elpusztított zöldfelületek rehabilitációjába.

Baán a vitát a maga részéről azzal zárta le, hogy a főváros „főkertésze” keveri az „építési tilalom” és a „változtatási tilalom” kifejezéseket".

(Borítókép: A Városliget Zrt. által 2019. június 27-én közzétett drónfotó a Liget Budapest Projekt keretében épülő Dózsa György úti mélygarázsról 2019. június 12-én / Fotó: MTI)