Még sincs második magyar koronavírus-fertőzött

2020.02.27. 13:45

A külügy nem tud bécsi magyar koronavírus-fertőzöttről, közölte újságírói kérdésre Menczer Tamás, a külügy tájékoztatási államtitkára a csütörtöki sajtótájékoztatón. Mint ismert, Gulyás Gergely szerdán két külföldi magyar fertőzöttet jelentett be, de aztán az a magyar nő, aki a hírekben szerepelt koronavírus-gyanúval, közölte, hogy az ő eredménye negatív lett. Erre az ellentmondásra kérdeztek rá a tájékoztatón, és oszlatta el a homályt Menczer.

Menczer közölte azt is, hogy az olaszországi lombardiai, fertőzött gócpontnak minősülő területen nagy az átmenő kamionforgalom, sok olyan létesítmény van, ahova magyarok szállítanak. Ez Casalpusterlengo és környéke. Szijjártó Péter miniszter utasításának megfelelően egyeztetés történt a fuvarozószövetséggel, melynek 2500 tagja van, mondta Menczer. Ennek főtitkárától azt kérték, hogy emailben és minden csatornán juttassanak el 2 felhívást a kamionsofőröknek.

  1. Ha egy kolléga járt északolasz területen, és köhög, lázas, akkor azonnal jelezze az egyesületnek, és hívja fel a háziorvost, vagy jelentkezzen a zöld számon. 
  2. A másik kérés a konzuli regisztrációval kapcsolatos: ha valaki olasz vagy egyéb érintett területre utazik, az regisztráljon konzuli védelemre. Ajánlják a konzuliszolgalat.kormany.hu-t, ezen látni lehet, hol lehet regisztrálni, illetve jobb felső sarokban egy budapesti call center telefonszáma van.

Olaszországban 11 tartomány érintett, Lombardiában 305 eset, 10 halott van, Venetóban 71 eset, 1 halott. A külügy felhívja a figyelmet Emilia Romagna tartományra, itt 47 eset, 1 halott van eddig.

Most Ezt is beemeli a külügy a másik két tartomány mellé, már ide sem javasolják az utazást.

Mi van a külföldön lévő magyarokkal?

  • A Japán mellett karanténban lévő hajón lévő magyar kórházban van, várja a 2. teszt eredményét, ez még nincs meg. A másik két magyart is leszállították a hajóról, negatívak, karanténszálláson vannak megfigyelésen. 
  • Olaszországban a lezárt területen van egy magyar kamionsofőr, továbbra is jól van, étkezése, tisztálkodása biztosított, olvas.
  • Tenerifén 5 magyar van a lezárt hotelben. Egy 3 fős és egy 2 fős család. A 3 fősnél van egy kiskorú gyerek. A másik család egy idős házaspár, akik gyógyszereket is szednek. Ha a magyaroknak ott kell maradniuk, akkor a létfontosságú gyógyszereket a konzul segítségével biztosítani fogja a magyar állam, ha a szálloda ezt nem teszi meg. Elképzelhető, de ez még szervezési fázisban van, hogy lehetővé teszik a szálloda elhagyását úgy, hogy meg kell szervezni a hazahozatalukat, mondta Menczer. Ha kell, repülőgépet tud küldeni Magyarország.
  • Kína: 175 ember van ott, 20-an az 5 legfertőzöttebb tartományban, mindenki jól van.
  • Dél-Koreában 35 magyar van, a két fertőzött város közül Tegúban 1 magyar, aki jól van, nem akarja elhagyni a várost. Ez egyetemi város, de az érintett ember nem diák.

A koronavírus-fertőzésben 49 ország érintett, az EU-ban 13 országban jelent meg a vírus, mondta a külügy államtitkára.  • Tippek
  • Lakáshitel