Tas, Anasztázia
1 °C
8 °C

Az önkormányzat le akarja bontani Balatonfüred szégyenfoltját, a görög falut

2020.02.28. 19:39

Eltökélten keresi annak lehetőségét a balatonfüredi önkormányzat, hogy a szórakozóhelyként működő egykori görög falut elbontassa - olvasható a város honlapján közölt cikkben. "A város szégyenfoltjaként emlegetett területtel egyértelmű a városvezetés szándéka, már csak kellő jogalapot kell találni a kisajátítási eljárás elindításához" - írják. 

Bóka István polgármester szerint a most itt folyó tevékenység nem érdeke Fürednek, évek óta próbálnak megoldást találni a problémára. "A cél egyértelmű: el kell bontani a jelenlegi épületeket, meg kell szüntetni a szórakozónegyedet" - nyilatkozta a Balatonfüred.hu-nak. 

gf1.png
Fotó: Velvet.hu

A bontást csak akkor tudják elérni, ha megszüntetik a társasházat, amiben nyolcvannál több tulajdonos van, és minden érintett beleegyezése szükséges a megszüntetéshez. Gőzerővel dolgoznak azon, hogy a kisajátítási eljárásnak megfelelő jogalapot találjon az önkormányzat - fogalmaznak. Az önkormányzatnak 41 százalékos tulajdonrésze van a társasházban.

A Balatonfüred.hu szerint a szórakoztató-központot üzemeltető S.D. Park Üzemeltető Kft. partner lenne a megszüntetésben, de van 30-35 kisebb üzlet, amik tulajdonosai közül nem mindenki szeretne megválni ingatlanától. "Ezekben az esetekben csak az adás-vétel illetve a megfelelő jogalapú kisajátítás lehet a megoldás" - írják.

Egyeztettek a kormányhivatallal, jogászokkal, az ingatlantulajdonosokkal, évek óta az elsődleges cél a negyed felszámolása. Olyan új funkciót akarnak találni a területnek, ami bevételt hoz a városnak, fedezi a kisajátítási eljárás miatti költségeket, és hosszútávon is biztosítja a működést.

A köztudatba görög falu néven bevonult nyolc hektáros negyed az év jelentős részében teljesen kihalt, kísértetvárosként működik. Nyaranta van csak itt élet, de a programok és a bulihoteles szobáztatás évek óta konfliktusforrást jelentenek a városban, már senki nem hisz abban, hogy hosszútávon kulturált szórakozás folyhatna itt - írja a városi honlap.

Története

A görög falu Balatonfüred nyugati szélén, a városközpont szomszédságában van. A munkálatok 1994 májusában kezdődtek, a parkot egy év alatt kellett volna felépíttetnie a beruházó és ötletgazda Intell RB Rt.-nek. A vállalkozásban 73 kereskedő vett részt, ők adták össze az építkezés megkezdéséhez szükséges 300 millió forintot. 1994 őszére azonban elfogyott a pénz. A cég ellen felszámolási eljárást indítottak, és a vállalkozásban érdekelt kereskedők - hogy mentsék, ami menthető - 1995-ben 1,1 millió forintos törzstőkével megalapították a Görögfalu Kft.-t, és 428 millió forintért megvásárolták a területet, valamint a félkész épületcsoportot.

Néhányan már ekkor vízi vidámparkot terveztek a falu mellé, hogy a kiadások gyorsabban megtérüljenek. De csak a falu építésének befejezéséhez további 400 millió forintra lett volna szükség, amit a kereskedők már nem tudtak előteremteni. 

A hosszú évekig üresen álló épületeket és a területet végül 2003-ban a Masped csoport vásárolta meg, ami több mint egymilliárd forintból befejezte az építést, majd 2005-ben Annagora Park néven nyitotta meg a létesítményt.

A görög falu azonban továbbra is szellemváros maradt, még a főszezonban is csak az üzletek egyharmada nyitott ki. A hányatott sorsú park üzemeltetését 2008-ban a magyar tulajdonú Sundance Park Kft. vette át. Több százmillió forintos befektetéssel megújították a parkot: éttermekből, diszkókból álló szórakoztató komplexumot alakítottak ki.

2011-től SunCity néven fut a vállalkozás, a szórakozóhely működése azonban évek óta problémát jelent, a helyi lakosok és a városban nyaralók egy része rendszeresen panaszt tesz a szórakozónegyed ellen, ami ráadásul tájidegen is.