Megszűnt a Jobbik Debreceni Alapszervezete

2020.02.28. 09:25

A kilépések miatt tíz fő alá csökkent, így a Jobbik alapszabályának értelmében péntekkel megszűnt az ország második legnagyobb, 2004 óta működő alapszervezet, írja az Indexhez eljuttatott közleményében Kőszeghy Ábel önkormányzati képviselő, a debreceni Jobbik alapító tagja. 

Hosszas vívódás után úgy döntöttem, hogy közel 16 év után kilépek a Jobbik Magyarországért Mozgalomból. Képviselői munkámat az eskümhöz hűen és a Jobbik alapítóinak a szellemiségében folytatni fogom. A maradék debreceni szervezetből velem tart öt tagtársam, akik szintén hosszú évek óta szolgálták a Jobbikot. 

– írta Kőszeghy. Hozzátette: az országos tisztújítás óta a Jobbikban kizárólag békétlenséget, leszámolásokat, a baloldalnak való megfelelési kényszert tapasztaltak.

Ki lehet jelenteni, hogy a párt belső életében egy hónapja a fortélyos félelem igazgat. Eltérő véleményük miatt távolítják el a régi, elkötelezett tagokat és pártalkalmazottakat, privát beszélgetések képernyőfotói és titokban rögzített hangfelvételek kerülnek az elnökséghez, amely ezeket bunkósbotként használja a megbízhatatlannak ítéltek ellen. 

Kőszeghy azt írja: a Jobbik vezetésében már nyoma sem maradt a nemzeti, konzervatív, jobboldali értékrendnek. „Röviden megfogalmazva: úgy tűnik, hogy Jakab Péter a pártot Gyurcsánynak, a pártalapítvány kasszakulcsát pedig a Fidesznek adta át. Ezekhez a dolgokhoz nem adhatjuk a nevünket, nem fogunk asszisztálni az alapelveitől megfosztott, saját ősellenségeivel szövetkező párt haláltusájához.”

Ahogy arról beszámoltunk csütörtökön, Bencsik János és Szávay István után több jobbikos is távozott a pártból, a debreceni alapszervezetből legalább hatan léptek ki. Jakab Pétert januárban választották meg a Jobbik elnökévé, azóta többen is otthagyták a pártot azért, mert nem tudnak azonosulni az új iránnyal.