Megbíztak a kaposvári álbrókerben, több százmillió forintjuk bánta

2020.02.28. 08:04

Egy 52 éves kaposvári férfi az elmúlt években számos ismerősét tévesztette meg, verte át és hágott nyakára a tőlük kapott millióknak, a Kaposvári Járási Ügyészség csalás és jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntette miatt emelt vádat ellene.

A férfiről az ügyészség azt írja, hogy 2009 és 2014 között két brókercégnek volt az ügyfele volt, így saját maga részére online kereskedhetett. Ugyanakkor pénzügyi szolgáltatási tevékenység végzésére engedéllyel nem rendelkezett. Ennek ellenére a férfi ismeretségi köréből több magánszeméllyel elhitette, hogy brókerként nagy haszonnal tudja befektetni pénzüket.

A vádlott összesen 10 befektetőtől 2 millió forinttól 110 millió forintig terjedő összegeket vett át, amelyekkel jogosulatlanul tőzsdei ügyleteket végzett, azonban a magánszemélyek sem a remélt nyereséget, sem a befektetett pénzük nagy részét nem kapták vissza.

A férfi sikertelen tőzsdei ügyletei és tartozásai miatt kilátástalan pénzügyi helyzetbe került, ezért ismerőseitől, barátaitól jelentős összegeket – volt, aki 66 millió forintot adott át - kért kölcsönt azzal, hogy jövedelmező vállalkozásokat indít és tőkére van szüksége. A vádlott valós jövedelmi viszonyait titkolva meggyőzte a sértetteket, hogy a kölcsönt maradéktalanul visszafizeti nekik, holott erre reális lehetősége nem volt. A tévedésbe ejtett sértettek kölcsöneik töredékét kapták csak meg, mivel a férfi a kicsalt összegeket nem a megállapodások szerint használta fel, írja az ügyészség.

A Kaposvári Járásbíróság a vádlottat halmazati büntetésül nem jogerősen 6 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztés büntetésre és 6 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ügyész az ítélet ellen a vádlott terhére – 188 millió Ft – vagyonelkobzás elrendelése miatt fellebbezést jelentett be.