Ellenzéki belharc teszi izgalmassá az angyalföldi választást

2020.03.01. 07:44

Időközi önkormányzati választást tartanak ma Budapest 13. kerületében, a baloldali bástyának is elkönyvelt Angyalföldön. Az elmúlt évtizedek választásain ugyanis az MSZP és Tóth József jellemzően nagy arányban tarolt (országgyűlési és önkormányzati választásokon), és a Fidesz legfeljebb akkor örülhetett, ha az ellenzéki pártok egymás ellenében indultak (például a tavalyi EP-választáson).

Ezúttal a 9. választókerületben tartanak időközit, amelynek eredménye az ellenzék belső mozgásai miatt érdekes. Az ellenzék ugyanis ezúttal nem közös jelöltet indít, a Momentum és az MSZP ugyanis nem tudott megegyezni egymással. Megkímélem önöket az összes részlettől, de a konfliktus kialakulás főbb pontjait vegyük át röviden:

  • Az október 13-i választáson az MSZP együtt indult a DK-val és a Momentummal.
  • Mivel az MSZP-s Tóth József erős húzónévnek számít a kerületben, az EP-eredmények dacára az MSZP és a másik két párt olyan megállapodást kötött, miszerint a 15 egyéni választókerületet 13-1-1 arányban osztják el. Ezt minden érintett párt aláírta.
  • A 9. választókerületben indult a momentumos Kerpel-Fronius Gábor, aki a kerületi átlagot hozva 75-25 százalékra elverte a fideszes ellenfelét.
  • Kerpel-Fronius viszont Budapest főpolgármester-helyettese lett, a két poszt összeférhetetlen, így az egyéni képviselői posztjáról lemondott. Ezért kellett időközi választást kiírni.
  • Az MSZP és a Momentum azon kezdett vitázni, ki jelölje az új ellenzéki indulót.
  • Momentumos olvasat: az október 13-ára vonatkozó megállapodás szerint a Momentum jelölhet a választókerületben, Tóthék felrúgták ezt a megállapodást, ráadásul Kerpel-Froniusra nyomást gyakoroltak, hogy adja át a jelölés jogát. 
  • MSZP-s olvasat: a momentumos Kerpel-Fronius azt vállalta, hogy öt évre vállalja a képviselői megbízatást, de megszegte a szavát, "cserben hagyta választóit", ezzel felrúgta a megállapodást. 
  • A jegyzőkönyv kedvéért fontos megjegyezni, hogy a DK nem állt senki mellé, a DK-sok egy közös jelöltet támogattak volna.

Ebből a vitából lett végül külön indulás, amely közjogi szempontból tét nélküli, hiszen a képviselő-testület arányait nem módosítja, Tóthéknak így is magabiztos a többsége. Érdekes viszont, hogy a Momentum saját jogán, saját logóval mire képes Tóthék ellenében. A következők a jelöltek a vasárnapi választáson:

  • Barabás György László, Munkáspárt
  • Nagy Zsolt, Mi Hazánk
  • Polyák Krisztina, Momentum
  • Tempfli József, Fidesz-KDNP
  • Vaju Viktória, MSZP-LPE13

Még egy érdekesség, amely összezavarja a képletet. Tempfli József, a Fidezs jelöltje távolról sem ősfideszes, ő 2014-ben még LMP-s színekben lett önkormányzati képviselő. Harrach Tamás, a Fidesz helyi választókerületi elnöke ezt a rendhagyó jelölést azzal indokolta, hogy Tempfli József "egy jó képviselő, állhatatos ember. Olyan energikus és akkora a munkabírása, hogy ez alkalmassá teszi erre a szerepre, emellett a Fidesz is igyekszik majd teljes mértékben támogatni őt. Tempfli kampányszlogenje egyébként az lesz, hogy a stresszmentes energia."

Ha nem is a jól megválasztott szlogen miatt, de akkor lehet esélye Tempflinek, ha az MSZP és a Momentum vetélkedéséből a Fidesz kerül ki nevető harmadikként. Tavaly októberben ugyanis Kerpel-Fronius összellenzéki jelöltként földbe döngölte a Fidesz jelöltjét: Kerpel-Fronius 2100 (75,4 %), míg a fideszes Szabó Zsolt 682 szavazatot (24,5 %) kapott. Kérdés, hogy hat az ellenzéki szavazókra a mostani megosztottság. A szavazókörök 6 órától 19 óráig tartanak nyitva.