Toroczkai: Hatályon kívül fogjuk helyezni Trianont

unnamed (1)
2020.03.01. 16:20

Vasárnap délután Horthy Miklós kormányzóvá választásának századik évfordulójára közös demonstrációt szervezett a Mi Hazánk Mozgalom, a Betyársereg, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom és más radikális szervezetek. A demonstráció ellen két ellentüntetést is meghirdettek.

Negyed 5-kor nagyjából 200 ember volt a Szent Gellért téren, nemzeti rock szólt, felállítottak egy bronzból készült Horthy-mellszobrot is. A tömegben nagy-magyarországos-, Horthy-sálas és zászlós embereket, valamint gárdista egyenruhásokat is lehetett látni. 

Fülöp Erik: Hálával kell lenni Horthy felé

Nem sokkal fél 5 után Novák Előd mondott köszöntőt az addigra pár száz fősre duzzadt tömegnek. Mint mondta, pártja sokadjára kezdeményezi, hogy legyen szobra Horthy Miklósnak, ugyan szerinte a kormányzóságát jobbról és balról is lehet kritizálni, de egy díszpolgári cím és egy szobor mindenképp járna neki.

Novák Előd a Horthy-szobrot hiányolja Budapestről

A tervek szerint 5 órakor indultak volna el a demonstrálók a Szent Gellért térről, de akkor még Fülöp Erik, a Mi Hazánk országgyűlési képviselője tartott beszédet. Fülöp arról beszélt, hogy nagyon örül, hogy nem Tordai Bencének született, mert rosszul állna neki a szivárványos zakó. Mint mondta, felháborító, hogy Tordai feljelentette Dúró Dórát, amiért véleménye szerint törvényesítené a szegregációt.

Fülöp Erik szerint Horthy kormányzósága alatt csatolták vissza Délvidéket, Felvidéket és Erdélyt, ezért hálával kell lenni Horthy felé. Szerinte a szelsőliberális és neobolsevik ideológia szemében nekik az a bűnük, hogy szeretik ezt az országot. Beszéde végén indulatosan azt mondta, hogy "Igazságot Magyarországnak!", mire a tömeg elkezdte kántálni, hogy "Vesszen Trianon!"

Toroczkai: Történelmet hamisítanak, akik támadják Horthyt

A több száz résztvevő végül fél 6 után indult el, a menetet három fehér és egy jóval kisebb barna lovon ülő hagyományőrző lovas vezette a Parlament irányába. A Szabadság hídon átvonuló tömeg elején a Mi Hazánk politikusai, köztük Toroczkai László, Fülöp Erik, Novák Előd és Dúró Dóra vonult, mellettük egy ember a téren kiállítottnál egy sokkal kisebb Horthy-mellszobrot vitt. A menetben egy nagy-magyarországos platós kocsi is részt vett, amit a párt egyik szimpatizánsa ajánlott fel.

A menet nem sokkal 6 óra után az Apáczai utcánál, a Marriott hotel magasságában járt, ekkor a résztvevők megálltak fáklyákat gyújtani az esőben. A vonulókhoz egyébként bárki hozzácsapódhatott, mivel nem voltak kordonok a vonulás útvonalán. A tömeg fél hétkor érte el a CEU-t, miközben néhányszor elskandálták, hogy "Adjon az Isten szebb jövőt!".

Nem sokkal 7 óra előtt már a Vértanúk terén voltak, ahol elsőként Hegedűs Loránt, a Horthy Miklós Társaság elnöke tartott beszédet. Hegedűs szerint meg kell történnie Horthy Miklós társadalompolitikai rehabilitációjának, le kell mosni róla a Hitler-csatlós, fasiszta, nacionalista bélyeget. Hegedűs úgy vélte, meg kell akadályozni minden áron, hogy Kádár utódjai visszatérjenek a hatalomba, mert úgy látja, hogy nem csak háttérhatalmi, hanem főhatalmi pozíciókat is meg akarnak szerezni.

Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke lépett színpadra második felszólalóként, szerinte Kun Béla utódai őrjöngve próbálták megakadályozni a tüntetést, de minden magyargyűlölet ellenére itt vannak. Eközben a Nádor utca felől megérkeztek az ellentüntetők, Toroczkai rájuk utalva azt mondta, fontos látni, hogy Magyarország testét belülről még mindig féreg rágja - idézve Torgyán József híres féregirtó beszédét. A kordonon kívül ragadt ellentüntetők erre azt ordították a megafonokból, hogy "mocskos nácik".

Toroczkai szerint történelmet hamisítanak, akik támadják Horthyt. Úgy gondolja, késik a zsidó szembenézés ideje, mert nem beszélnek arról, hogy a tanácsköztársaság vezetői miért voltak majdnem mind zsidó származásúak. Mint mondta, azt látják most, hogy vannak, akik újabb Trianont készítenek elő, népességcserében gondolkodnak. Erre példaként hozta, hogy a momentumos Donáth Anna fogadta az Opre Roma Párt képviselőit. Mint mondta, pénteken beadta Fülöp Erik a parlamentben a trianoni diktátumot ratifikáló törvény felfüggesztéséről szóló törvényjavaslatukat. "Most eldől, hogy kik az igazi magyarok a parlamentben. Hatályon kívül fogjuk helyezni Trianont!" - mondta.

Toroczkai: Hatályon kívül fogjuk helyezni Trianont!

A rendőrség által teljesen körbekerített téren Toroczkai beszéde után elénekelték a Himnuszt és a Szózatot. Az eső miatt fél 8 körül egyre többen hagyták el a teret a 2-es metró és a Nyugati tér irányába, miközben a rendőrök nagyon igyekeztek őket távol tartani az ellentüntetőktől.

Nácik, nyilasok, takarodjatok! - ordították az ellentüntetők

A szélsőjobboldali csoportok megemlékezésével párhuzamosan az antifasiszták két ellendemonstrációt is meghirdettek. Az ellentüntetők egy csoportja a Szabadság híd budai hídfőjénél, másik részük a Fővám téren gyülekezett - a két tüntetésen nagyjából száz ember jelent meg összesen.

A Szent Gellért térnél a két csoportot kordonok választották el egymástól, nagy volt a rendőri készültség. A Mi Hazánk rendezvényébe belehallatszott az antifasiszta tünetésen elhangzó megafonos skandálás, mint például, hogy "ne féljetek magyarok, itt vannak a cigányok". Novák Előd az antifasiszta tüntetésre reagálva azt mondta, ez teljes képzavar, mert Magyarországon nincs fasizmus.

Az RTL klub stábja kisebb összetűzésbe került az egyik tüntetővel a Fővám téren. A nő azért kezdett ordibálni az operatőrrel, mert az kamerázott. Mint később kiderült, a kiakadás oka az volt, hogy a nőt és társait korábban a Mi Hazánkkal szimpatizáló tüntetés tagjai megtámadták, mert az arcát felismerték a tudósításokban. A pesti oldalon nagy volt a rendőri készültség, a rakpartra egymás után álltak fel a rendőrségi kisbuszok.

Miközben a horthysta tüntetők elindultak a Szabadság hídon át a pesti oldalra, az ellentüntetők egy "horogkeresztények" és egy “fehér error” feliratú molinót feszítettek ki közvetlenül a rendőrsorfal elé. Az érkező tüntetők a feliratból valószínűleg semmit nem láttak, azt ugyanis a rendőrség kisbuszai pont kitakarták. Az ellentüntetők eközben azt kiabálták, hogy “Alerta, alerta, antifasiszta”, vagy “Nácik, nyilasok, takarodjatok!”. Az alig 50 fős tömeget egy férfi arra szólította fel, hogy menjenek át a villamos sínekre, "és egy kedves köszöntéssel üdvözöljük őket, hogy takarodjanak a k...va anyjukba!” 

A Mi Hazánk tüntetés részt vevői nem sokkal háromnegyed 6 után értek át a hídon, az antifasiszta ellentüntetők  "náci geci", "horogkeresztények" és "nácik, nyilasok, takarodjatok!" skandálással fogadták őket.

Antifasiszták várták a Mi Hazánk vonulóit

A Szent Gellért térről a rendőrségi zár feloldása után az ellentüntetők átmentek a Fővám térre, ahol csatlakoztak a másik csoportosuláshoz. Nagyjából 60 ember indult el a Mi Hazánk tüntetői után a Parlamenthez, miközben előlről és hátulról is rendőrök kísérték őket. A vonulók azt üvöltötték, hogy "mocskos nácik", miközben a kisteherautójukról Mr. Busta feat Tomega Semmi baj című száma szólt. Hét órakor az ellentüntetők még csak a József Nádor terénél jártak, miközben a Mi Hazánk tüntetői már a Vértanúk terén vettek részt a hivatalos programon.

A mintegy 40 ellentüntetőt a Szabadság téren kutyás rendőrök várták, akik a Vértanúk teréhez érve lassították a vonulást. A kordonon kívülről felváltva zúgott a "mocskos nácik", a "náci, takarodj!", miközben a hangszórókból a Bella ciao szólt. Fél nyolckor az ellentüntetés szervezője bemondta, hogy hivatalosan vége a programnak, a Lánchíd felé tudják elhagyni a teret. Az antifasiszta tüntetők ezután szintén elénekelték a Himnuszt, majd távoztak.

Egyre aktívabb a Mi Hazánk

A Mi Hazánk a Betyársereggel és a HVIM-mel közösen múlt hétvégén is tartott egy demonstrációt Sályon, miután egy nőt otthonában gyilkolt meg egy 21 éves férfi. A szélsőjobboldali szervezetek vonulásáról ebben a cikkünkben tudósítottunk.

Toroczkai László pártja novemberben Horthy budapesti belovagolásának 100. évfordulójáról is megemlékezett, akkor is volt antifasiszta ellentüntetés, baloldali politikusok pedig elítélték a Horthy bevonulását éltető rendezvényt.