Operatív törzs: A koronavírus miatt lezárták a tranzitzónát

2020.03.01. 14:25

A pénteken Recep Tayyip Erdoğan török elnök döntésére Törökországból kiengedett menekültek helyzete miatt vasárnap Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója is jelen volt a koronavírussal foglalkozó operatív törzs sajtótájékoztatóján, ahol Bakondi mellett Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője adott tájékoztatást.

Bakondi a pénteki török döntés kapcsán azzal kezdte a tájékoztatót, hogy rámutatott a koronavírus és az illegális bevándorlók között fellelhető összefüggésre. A több tízezer menekült kapcsán elmondta, hogy a görögök és a bolgárok rendőri, katonai erővel védik majd meg a határaikat, Magyarország pedig senkit nem fog beengedni.

Bakondi itt külön szólt a menekültekhez is, azt üzenve, hogy „Erre nem vezet út”, úgyhogy ne is próbálkozzanak.

Hozzátette, hogy a menekültek között már nem a szírek, hanem az afgánok, pakisztániak és irániak vannak többségben, és mivel van a koronavírus-fertőzés szempontjából gócpontnak számító Iránból vagy azon keresztül érkeznek, így

határozatlan időre felfüggesztik a tranzitzónába való bebocsátást, leginkább az ott várakozó több mint 300 fő védelme érdekében.

125 vérvizsgálatot végeztek el eddig

Lakatos Tibor a magyarországi helyzetre térve elmondta, hogy továbbra sincs magyar fertőzött, miközben jó hír, hogy világszerte egyre több a gyógyult beteg. Lakatos tájékoztatása szerint itthon eddig 125 beteget vizsgáltak meg koronavírus gyanújával, de eddig mindegyik teszt negatív lett. A repülőtereken Budapesten és Debrecenben 4829 ember esett át szűrésen, a közúti határátkelőhelyeken pedig 403 ember esett át szűrésen azért, mert a koronavírus miatt érintett helyről érkezett.