Újabb tag lépett ki a Jobbikból, diktátornak nevezve Jakab Pétert

D KOS20190103007
2020.03.02. 17:36 Módosítva: 2020.03.02. 21:54

Újabb jobbikos lépett ki a pártból: ezúttal a Jobbik Vas megyei elnöke, Bana Tibor távozott, aki úgy döntött, ellenzéki, független országgyűlési képviselőként tevékenykedik tovább.

Bana a hírt a Facebookon közölte egy négyperces videóban, amiben azt mondja, 

a Jobbikban jelenleg a tisztességtelenség és becstelenség uralkodik. Jakab Péter, az antiszemita botrányairól elhíresült, orosz- és törökbarát Gyöngyösi Mártonnal együtt diktátorként vezeti a pártot. Mindenkit ellehetetlenít vagy eltávolít, aki nem ért vele egyet mindenben. Hiába dolgozik valaki keményen, ha kritikát is meg mer fogalmazni, nincs helye a rendszerben. (...) Ahhoz, ami most zajlik a pártban, nem tudom a nevemet adni.

Bana hozzáteszi, pártja akkor sem állt mellette, amikor kiállt az euró mielőbbi bevezetése mellett, kint volt a Recep Tayyip Erdoğan török államfő elleni tüntetésen, és akkor sem, amikor azt javasolta, a holokauszt emléknapja alkalmából adjanak ki egy közleményt. 

A továbbiakban ellenzéki, független országgyűlési képviselőként fog dolgozni. Bana tizenhat éve politizál, de szerinte „mindennap tükörbe tud nézni”. A Jobbikba 2007-ben lépett be, tíz évig volt a Vas megyei elnöke, majd két évig országos alelnöke.

Bana csak az utolsó a sorban, aki kilépett a Jobbikból. Pár napja Bogdán Szabolcs, a Jobbik korábbi debreceni elnöke távozott tizenhárom év után, előtte pedig Bencsik János és Szávay István.

Jakab Pétert januárban választották meg a Jobbik elnökévé, azóta többen is otthagyták a pártot azért, mert nem tudnak azonosulni az új iránnyal. Jakabbal egy nagyinterjú is megjelent hétfőn az Indexen, amiben azt mondta, nem lepődött meg, hogy egyre-másra távoznak a párt személyi, szervezeti és szerkezeti megújulásában szerinte már nem érdekelt tagok. Azt cáfolta, hogy ideológiai törés keletkezett volna közte és a tagság bármely része között. 

(Borítókép:  Jakab Péter a Jobbik parlamenti képviselője napirend előtt felszólal mellette frakciótársa Bana Tibor az Országgyűlés rendkívüli ülésén 2019. január 3-án. - fotó:  Koszticsák Szilárd / MTI)  • Tippek
  • Babaváró hitel