Újra dolgozhat a fóti gyerekotthon bezárása ellen rappelő 17 éves fiú

2020.03.03. 08:49

Romlottak a jegyei, ezért nem hat, csak négy órában, azonban újra dolgozhat Kislőrincz Dávid, az a 17 éves fiú, aki a fóti gyermekotthon bezárása ellen rappelt egy YouTube-videóban, írja a Népszava. Noha a szám kormánykritikus, mégsem túl bántó, a fiút megjelenése után mégis eltiltották a munkájától, az ügyben pedig vizsgálat indult. Az eltiltásról először Szél Bernadett posztolt, ezután több tucatnyian tüntettek is a fiú mellett, mivel számára a munka nemcsak a pénzkereset miatt fontos, hanem része a terápiájának is. 

 Az egykori Károlyi-kastély területén működő, speciális szükségletű gyermekeknek otthont adó intézmény bezárása jó ideje téma, megmentéséért petíció is indult

A vizsgálatról lapunknak a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság azt írta, nem érte a fiút retorzió a rapszám miatt, vele szemben nem indult vizsgálat. 

A vizsgálat arra irányult, hogy sérültek-e a gyermek személyiségi jogai. Tisztázni szükséges, hogy ki töltötte fel a videót a világhálóra. Amennyiben harmadik személy tölti fel a videót a világhálóra a gyermek, illetve a gyám hozzájárulása nélkül, úgy az súlyosan sérti a gyermek személyiségi jogait. Jogsértés esetén a gyámnak, illetve az intézménynek haladéktalan feljelentési kötelezettsége áll fenn a gyermek jogainak védelme érdekében. A vizsgálat előzetes megállapításai alapján a videót a gyermek töltötte fel az internetre, a gyám előzetes hozzájárulása nélkül. A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatója az intézmény belső vizsgálatának felügyeletére fenntartói ellenőrzést rendelt el. [...] A gyerek tanulmányi rendje szeptemberben változott, saját kérésére esti tagozatos képzésben vesz részt, hogy mellette nappali diákmunkát is tudjon végezni. A fiatal diákmunka szerződésének ugyanis az alapja, hogy a diákmunka nem mehet az iskola, a tanulás rovására, a sikeres tanulmányi eredményeket nem akadályozhatja. A gyermek utógondozásban csak akkor maradhat 18 éves kora után a gyermekvédelemben, ha tanulói jogviszonya van. A fiatal első félévi tanulmányi eredményei jelentősen romlottak, ezért került szüneteltetésre a gyám egyetértésével a diákmunka végzése. Korábban a gyermek minden nap dolgozott, a diákmunka szüneteltetése a heti három iskolai napot érinti. A részleges szüneteltetés addig tart, amíg nem javulnak a tanulmányi eredményei.