Attól nem kell félni, ha valaki mellett elmentek az utcán

000 1PJ7OB
2020.03.03. 14:31 Módosítva: 2020.03.03. 15:17

Lakatos Tibor, az operatív törzs vezetője kedden 14 órakor azt mondta, hogy 

Magyarországon továbbra sincs olyan személy, aki az új koronavírussal fertőződött volna meg.

Az ezredes adatokat is sorolt: az egész világon 3118-an, Európában pedig 55-en haltak meg eddig, és egyre nő a felépült betegek száma. Európában eddig 191 beteg gyógyult meg.

A sajtótájékoztató nagy részében arról a két diáklányról volt szó, akik két napot töltöttek Magyarországon, aztán Csehországba utaztak, ahol a koronavírus jelenlétét megállapítottak egyiküknél. A másik, ecuadori fiatal nőnél még ellenőrzésre vár a teszteredmény, hangzott el a sajtótájékoztatón.

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, hogy kedden több párhuzamos értesítést is kaptak a két diáklányról, ezek közül „a legmegbízhatóbb az a gyors riasztási rendszer, amely az Európai Unión belül működik”. Arról tájékoztatták a Nemzeti Népegészségügyi Központot, hogy egyiküknél, az amerikai lánynál kimutatták a koronavírust. Bár ecuadori diáktársának eredménye szintén pozitív lett, a cseh szakemberek tovább vizsgálják az ő eredményét. Müller szerint a járványügyi vizsgálat teljeskörűen zajlik. Ez azt jelenti, hogy

a szakembereknek pontosan fel kell deríteniük azt az útvonalat, ahol ez a diáklány tartózkodhatott. A járványügyi szakemberek folyamatosan tájékozódnak a cseh kollégáktól, ez az információgyűjtés határozza majd meg azt, hogy milyen járványügyi intézkedéseket kell foganatosítaniuk

– mondta Müller Cecília.

Hozzátette, hogy az esettel összefüggésben számos kérdés van, hiszen az információ még nagyon friss, éppen ezért még nem is hoztak végső döntéseket.

Nagyon nagy figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy „a beteg mikor lett rosszul, mutatta-e a megbetegedés tüneteit, vagy esetleg a továbbutazása után betegedett-e meg. A vele érintkező személyekkel kapcsolatos járványügyi intézkedések ettől függenek” – mondta Müller.

Amennyiben ő tünetmentes volt Magyarországon, mondta a tisztifőorvos, és már csak Csehországban tapasztalták a megbetegedés tüneteit, rendkívül alacsony annak a lehetősége, hogy megfertőzte magyarországon azokat a személyeket, akik érintkeztek velE.

Az országos tisztifőorvos azt is elmondta, hogy jelenleg a két lánnyal közelről érintkező személyeket („esetlegesen szoros kontaktusokat”) keresnek csak, mert ilyen viszonyrendszerekben fertőzhet a vírus. 

Attól nem kell félni, hogy ha valaki mellett elmentek az utcán, akkor ott valamilyen fertőzés történhetett

− fogalmazott a tisztifőorvos. Az RTL Klub riportere megkérdezte a tisztifőorvost, hogy mi a helyzet azokkal a birkózókkal, akik nemrég hazatértek Magyarországra egy iráni edzőtáborból. Müller Cecília annyit válaszolt, hogy nem fertőzött területen jártak, és hogy jól vannak.

Bécs–Budapest–Brno–Prága

Miközben Magyarországon még zajlik az információk gyűjtése, a cseh népegészségügyi hivatal egyre több részletet közöl a Milánóban tanuló amerikai és ecuadori egyetemistáról. Azt például már biztosan lehet tudni, hogy a lányok február 24-én, hétfőn Milánóból repülővel érkeztek Bécsbe, ahonnan aztán Budapestre utaztak, február 28-án, pénteken Brnóba, egy nappal később pedig Prágába mentek. Bécsben szállodában, a többi városban – így Budapesten is – azonban airbnb-s lakásokban szálltak meg.

Ebből egyébként gyorsan vissza lehet számolni, hogy a két lány február 28-án és 27-én, de valószínűleg még 26-án is Budapesten nézett várost. 

A cseh hatóságok pontosan feltérképezték azt is, kivel kerültek kapcsolatba a diáklányok, és mintegy húsz cseh állampolgárt helyeztek karanténba, többek között azt a pincért, aki Prágában kiszolgálta őket.

A prágai lakást, ahol a két nő lakott, egy hétre lezárták és fertőtlenítik. Az apartman tulajdonosa azt nyilatkozta, hogy mindenben segíti a szakemberek munkáját.

(Borítókép: Arcmaszkot viselő férfi Pekingben 2020. március 3-án. Fotó: AFP)