Sokan távoznak a Vas megyei Jobbikból, de nem szűnik meg

2020.03.03. 11:52

Megszűnhet a Vas megyei Jobbik, miután a helyi szervezet alelnöke szerint a pártban „a diktatórikus szemlélet vált uralkodóvá, ahol a személyi kultusz, a vezetőséghez való feltétlen hűség és a kritikai vélemények elnyomása vált a mindennapok részévé” – írta a Hvg.hu délelőtt. Lábodi Gábor egy nappal azután tette bejelentését, hogy a pártelnök, Jakab Péter arról beszélt az Indexnek adott interjújában, hogy pártját már elhagyták azok, akik menni akartak, így nem tart további szakadástól.

A Vas megyei kilépési hullám előzménye, hogy vasárnap Bana Tibor a párt parlamenti képviselője és a Vas megyei szervezet elnöke közölte: kilép a Jobbikból, amely a „mérsékelt jobbközép irány” helyett a nihilizmus és a populizmus felé tart. Banát követve tette közzé Facebook-bejegyzését Lábodi is, ugyanakkor a megyei szervezet megszűnéséről a Jobbik központja szerint szó sincs.

Frissítés: Sőt, Balassa Péter, a Jobbik Vas megyei regionális igazgatója cikkünk megjelenése után az Indexnek azt mondta, egyetlen hivatalos kilépési nyilatkozatot, vagy tájékoztatást sem látott, őt nem tájékoztatták tömeges kilépésről az érintett párttársai. Miután azonban a sajtóban szárnyra kelt ez a hír, Balassa körbetelefonálta a Vas megyei Jobbik-alapszervezeteket, így kiderült:

sokan valóban elhagyni tervezik a pártot, mások azonban maradni kívánnak, így szervezeti és személyi átalakításokkal a Vas megyei szervezet egyáltalán nem szűnik meg

– fogalmazott.

Az biztos, hogy a Jobbikban van egyfajta kilépési hullám, hiszen korábban a Jobbik egyik alapítója, Szávay István távozott, majd a párt budapesti elnöke, Bencsik János is kilépett, így független országgyűlési képviselőként folytatja. Február végén megszűnt a párt debreceni szervezete is azért, mert annak jelenlegi tagjai szintén a távozás mellett döntöttek.

Jakab Pétert a párt korábbi szóvivőjét, frakcióvezetőjét január végén választották meg elnöknek a párt tisztújító kongresszusán. Elődje, Sneider Tamás nem indult. Jakabot 87 százalékos többséggel választották meg. Jakab szerint ez a többség jelzi, megvan a támogatottság ahhoz, hogy a Jobbik tovább néppártosodjon, és a Fidesszel szemben – a korábbi választási eredmények tapasztalatai alapján az ellenzékkel együttműködve – alternatívát kínáljon.