Csoportos nyelvtanfolyamon is részt vett az egyik fertőzött iráni diák

2020.03.05. 17:47 Módosítva: 2020.03.05. 19:37

A koronavírussal megfertőződött egyik iráni diák február végén a budapesti Goethe Intézetben egy csoportos német nyelvtanfolyamon vett részt - tudta meg az Index. 

Az érintett iráni diák - aki a SOTE gyógyszerészhallgatója - február 26-án vett részt a nyelvtanfolyamon. Ez a legújabb informácók szerint két nappal azelőtt volt, hogy felső légúti panaszai miatt megvizsgálták volna. A tanfolyamon rajta kívül nagyjából féltucatnyian voltak. 

A budapesti Geothe Intézet.
A budapesti Geothe Intézet.
Fotó: Róka László / MTI

A résztvevőket ma értesítették telefonon arról, hogy otthoni karanténba kell menniük nekik és a közvetlen családtagjaiknak is. Van olyan résztvevő, akit még nem értek utol. Úgy tudjuk, hogy az érintettek nem a hatóságoktól tudták meg, hogy a fertőzött hallgató a csoportba járt, hanem egyikük maga nyomozta ezt ki, miután híre ment, ki az egyik fertőzött, ő pedig emlékezett arra, hogy egy iráni gyógyszerészhallgató is a csoport tagja, aki történetesen a SOTE-ra jár. Ezután jelezte ezt a hatóságnak, ahonnan a többi résztvevőt már telefonon hívták fel és tájékoztatták arról, hogy otthon kell maradniuk.

Az Indexnek sikerült telefonon beszélni az egyik résztvevővel, aki elmondta: külföldi férje tanul a csoportban. Amikor megtudta, hogy a férjét otthon maradásra kérték, ő is érdeklődni kezdett, és miután megtudták, hogy a felesége, neki is jelezték: ne menjen dolgozni. Egyébként mindketten tünetmentesek.  

Megkerestük a Goethe Intézetet. "Ahogy megtudtuk, hogy ő érintett, azonnal értesítettünk mindenkit. Együttműködünk az adott hatósággal" - mondta az Indexnek Klein Judit sajtókapcsolatokért felelős munkatárs. Klein hozzátette: a Goethe Intézet már a múlt héten is megtett minden szükséges óvintézkedést. 

Az iráni diák egyetlen órán vett részt a tanfolyamon.