Az esőcsepp nagy sereg, megisszák az egerek, vedelik a verebek

IMG-7182
2020.03.06. 08:05

Weöres Sándor nem sokat tévedett Eső című versével a mai magyarországi időjárást illetően: péntek estig a nap nagy részében arra számíthatunk, amit a nagyszerű költő megfogalmazott:

Weöres Sándor: Eső 

Esik eső, 
csepereg, 
az esőcsepp 
nagy sereg, 
megisszák az egerek, 
vedelik a verebek, 
s a gépkocsikerekek 
mind csúszkálnak, 
csetlenek. 
Javát a föld issza meg 
s visszaszívják az egek.

Nyugat felől egyre többfelé számíthatunk esőre, de az északi tájakon havas eső, az Északi-középhegység magasan fekvő részein (ideértve a Pilist és környékét is) pedig

havazás is valószínű.

Péntek késő délutánra, estére főként nyugaton már csökken a csapadékhajlam, írja az Országos Meteorológiai Szolgálat. A déli szelet már csak helyenként kísérhetik élénk széllökések, a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 5 és 10 fok között alakul, de az Északi-középhegységben és környékén hidegebb lesz. Késő estére 1 és 7 fok közé csökken a hőmérséklet.

Aztán szombaton már jobb lesz a helyzet, folyamatosan vékonyodik, szakadozik majd a felhőzet, a hétvége első napján nyugaton több, keleten csak kevés napsütés várható. Keleten is egyre kisebb területen, délután inkább már csak a Tiszántúlon valószínű eső, zápor. Az északnyugati, északi szél a Dunántúlon sokfelé erős, másutt többnyire csak élénk lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet 7 és 12 fok között várható szombaton.

(Borítókép: Ficsór Zsolt / Index)