Keresnek egy fertőzésgyanús holland férfit

2020.03.06. 13:15

Mentővel vittek volna el a XVIII. kerületi Zsebők Zoltán szakrendelőből egy koronavírus-gyanús beteget pénteken délelőtt, de a holland állampolgárságú, magyarul beszélő férfi elment a háziorvosi elkülönítőből, nem várta meg a mentőt.

Az épület második emeletét lezárták és fertőtlenítik, számolt be a gyanúról több olvasó is az Indexnek. A Facebookon Szaniszló Sándor, a kerület polgármestere részletesen beszámolt a pénteki eseményről. Bejegyzésében azt írja, a váróban tartózkodók adatait felvették, a fertőzésgyanús beteget elkülönítették, a protokollnak megfelelően a mentőt is kihívták. 

Szaniszló később a Facebookon élőben mondta el, hogy a férfi kerületi lakos, egyébként holland állampolgár, és fejfájásra, illetve magas lázra panaszkodott. „Elmondta azt is, hogy van egy másik holland ismerőse, akinél nagy valószínűséggel diagnosztizálták a koronavírust. Miután kivizsgálták, sajnálatos módon önkényesen távozott a szakrendelőből. Értesítettük a kerületi kapitányságot, értesítést kapott az ÁNTSZ, illetve a kerületi kapitányság tájékoztatta a központi operatív törzset. Onnan azt a visszajelzést kaptuk, hogy ők tartják kézben a XVIII. kerületnek ezt az ügyét. Amit tudni kell: az esetet követően a XVIII. kerületi szakrendelő 2. emeletét fertőtlenítették, azóta már ismételten nyitva van, illetve konzultációt folytattam a főigazgató úrral, és ő azt javasolta, hogy akik negyedóránál tovább tartózkodtak a holland úriemberrel egy légtérben, ha tehetik, menjenek haza, és maradjanak otthon több napon át.”

„Amennyiben fejfájásra vagy magas lázra panaszkodnának, akkor hívják ki a háziorvost, semmiképpen ne menjenek betegváróba. Illetve még egy általunk hozott kérés: megkérjük azokat, akik nagy rendezvényen vennének részt ezen a hétvégén a XVIII. kerületben, négy ilyen nagyobb, 2-300 fős rendezvényről tudjuk – megkérjük a szervezőket, hogy fontolják meg, megtartják-e a rendezvényeket. Ez azért is fontos, mert van olyan közösségi ház, akinek a dolgozója ebben az időben épp itt volt a szakrendelőben” – nyilatkozta a polgármester.

A beteget vizsgáló doktornő, dr. Kis Noémi Cintia az RTL Klub és a Hír TV kérdéseire elmondta, a beteg a rendelés elejére, 9 óra környékére érkezett, egyedül. Vélhetően sem lent, sem a liftben nem várakozhatott, kizárólag a második emeleten, a folyosón, ahol megtörtént a fertőtlenítés. A körzet betege, magyarul beszél, és fejfájásra, levertségre panaszkodott, napok óta tartó köhögésre, illetve magas lázra. Elkülönítésbe helyezték a vizsgálóba, ahol rajta kívül senki más nem volt onnantól kezdve – innen távozott anélkül, hogy bárki számára ezt jelezte volna. Miután eltűnt, azonnal értesítették a rendőrséget, mintavétel nem történt még. Az RTL Klub tudomása szerint a férfinak van egy kisfia is, a doktornő azt mondta, ha így van, a gyermeket is vélhetően vizsgálják majd. A polgármester megerősítette, hogy a férfinak van egy kisfia, magas lázzal vitték őt is orvoshoz, az ő esetét is majd a Szent László Kórházban vizsgálják.

A többi pácienst, akik egy légtérben lehetettek vele, összeírták, és megtették a további lépéseket az értesítésükre, illetve a kivizsgálásukra. 

Magyarországon jelenleg négy megerősített koronavírus-fertőzött van: egyikük a gödöllői Szent István Egyetemen, másikuk a Semmelweis Egyetemen tanul, a harmadik fertőzött pedig egyikük barátnője. A negyedik érintett egy brit férfi, aki Milánóból érkezett Debrecenbe.

Frissítés:

Mint később kiderült, a holland férfi nem szökött el, hanem legalább egy órát várt a mentőre, majd inkább magától bement a Szent László Kórházba, ahol mintát vettek tőle, és az eredmény kiértékeléséig karanténba került. A férfi kisfia és más családtagja nem beteg.