Tibor
2 °C
8 °C

A kamionosok pihenőidejét is ellenőrzik a jövő héten

2020.03.06. 09:54

Március 10-12-én országszerte közlekedésbiztonsági ellenőrzésekre számíthatnak a teherautó- és autóbuszsofőrök, közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium pénteken az MTI-vel.

Az ellenőrzés során a hatóság munkatársai a gépjárművek általános műszaki állapotát, előírásoknak való megfelelőséget vizsgálják. A vizsgálat kiterjed a menetíró készülékek ellenőrzésére, a vezetési és pihenőidők betartására is. Ha a műszaki, biztonsági és környezetvédelmi tulajdonságokra vonatkozó rendelkezések megsértésének mértéke ezt indokolttá teszi, az eljáró hatóság a szabályszegő járművet a közlekedésbiztonsági kockázat elhárításáig visszatartja - áll a közleményben.

A közlemény szerint az ITM által koordinált közúti műszaki, illetve megfelelőségi vizsgálatok célja „a közlekedésbiztonsági kockázatot jelentő személy- és áruszállító járművek kiszűrése, szankcionálása”.

A tárca jelezte, hogy Magyarország rendszeresen részt vesz a tizennégy európai ország közlekedési hatóságait tömörítő Euro Controle Route együttműködés ellenőrzéseiben, amiket havonta-kéthavonta tartanak. A tavaly lebonyolított hét akció során majdnem 7800 személy- és áruszállító járművet, több mint 5500 teherautót és több mint 2200 buszt vizsgáltak meg, ezek közül minden tizedik problémásnak bizonyult.