Arnold, Levente
17 °C
32 °C

Egyre több a roma egyetemista

2020.03.10. 07:56

Néhány év alatt kétszeresére emelkedett a felsőfokú oktatásban tanuló 15-24 éves roma tanulók aránya, írja a Magyar Nemzet Orbán Balázsra, a Miniszterelnökség államtitkárára hivatkozva.

Elsősorban a roma szakkollégiumoknak köszönhető a legnagyobb kisebbségi csoport tagjainak diplomaszerzését, amelyek 2011 óta működnek Magyarországon. Mára tizenegy roma szakkollégium működik az országban. Idén 327 hátrányos helyzetű, elsősorban roma hallgató tanul szakkollégiumokban.

Ezekben az intézményekben a diákok a lakhatás mellett készségfejlesztő tréningeken, nyelvórákon, kulturális szabadidőprogramokon vehetnek részt, mentorálják őket és ösztöndíjprogramokra pályázhatnak.

Nemrég zárult az Oktatási Hivatal Bari Shej (Nagylány) nevű felzárkóztató programja is, amiben kétezer fiatal cigány nő és lány tanulmányait támogatták személyes mentorálással két éven keresztül. A mentorált lányok pályaorientációs foglalkozásokon, felvilágosító órákon vehettek részt, és mentoraik a tanulásban és életvezetésben is tanácsokkal látták el őket.