Lélegeztetőgépektől a tűzparancsig: így ugrottak rá az ellenzéki pártok a koronavírusra

DBZOL20200205055
2020.03.10. 14:39

Talán nem kell sokat ecsetelni, hogy a koronavírus nemcsak egészségügyi, hanem politikai válsághelyzetek sorát idézte elő. Hiszen ahogy arról írtunk, Olaszországban kiélezte a regionális és a központi kormányzat évtizedes ellentéteit, az Egyesült Államokban léket ütött Donald Trump gazdasági sikereket meglovagoló kampányán. Magyarországon az ellenzéki pártok változó intenzitással ugrottak rá a koronavírus témájára.

Vannak olyan ellenzéki politikusok, mint például az egyik első fertőzésgyanús személyről rendszeresen posztoló Szaniszló Sándor XVIII. kerületi polgármester, akik leginkább a médiamegjelenésre hajtanak, és egyfajta politikamentes mediátorként lépnek fel. De maguk a pártok nyilván pártszerűbb megoldásokkal is előrukkoltak. Lássuk az elmúlt néhány nap termését!

Momentum: Agymosás helyett a kézmosást!

A Momentum a koronavírussal kapcsolatos kérdezz-felelek mellett a kormányzati propagandára szánt orbitális összegeket és az egészségügyi intézmények hiányos felszereltségét állítja szembe, hogyaszondja:

150 milliárd forintot szórna el Rogán Antal propagandaminisztériuma a nemzeti konzultáció reklámozására. Migránsozó és Soros-plakátokba csomagolnák az országot, miközben gyakran a legalapvetőbb higiénés feltételek is hiányoznak a kórházakból. Használjuk a propagandára szánt pénzt arra, amire valóban szükség van: a koronavírus elleni védekezésre és tájékoztatásra, az egészségügy fejlesztésére! Agymosás helyett a kézmosást támogassunk!

Jobbik: Káslernek mennie kell!

A Jobbik a kormányzat zavaros, sokszor önellentmondó nyilatkozatainak ment neki, és már most, a járvány embrionális szakaszában Kásler Miklós menesztését követeli Orbán Viktortól, méghozzá „a magyar emberek biztonsága és megnyugtatása érdekében”. A párt elsősorban az Emmi vezetőjének azt a nyilatkozatát hánytorgatja fel, miszerint „szűrési céllal vizsgálatot végezni nincs értelme, értelmetlen".

A Jobbik Kásler menesztésén kívül radikális válságintézkedések életbe léptetését is követeli, például a bölcsődék, óvodák, a köz- és felsőoktatási intézmények azonnali bezárását. És felszólítja a kormányt, hogy azoknak a szülőknek, akik nem tudják elhelyezni napközben gyerekeiket, biztosítson fizetett távollétet.

DK: 1000 lélegeztetőgépet!

A Demokratikus Koalíció az MTI-ben megjelent közleménye alapján

betiltaná az 1000 főnél nagyobb, zárt terű tömegrendezvényeket,

és otthoni karanténba helyezne mindenkit, aki Olaszországból tér haza. Ezenfelül a kormánnyal azonnal beszereztetne 1000 darab lélegeztetőgépet, mivel a párt számításai szerint tipikusan csak az intenzív ágyakhoz tartozik lélegeztetőgép, de az intenzív ágyak több mint 90 százaléka a kórházi betegellátásban foglalt. Tehát akár 50-100 lélegeztetőgépre szoruló beteg is 100 százalékig le tudja terhelni a lélegeztetőgép-kapacitást.

MSZP: Marika néni hogy jut el az ellátáshoz?

Az MSZP már a múlt héten követelte a kormánytól, azonnal erősítse meg a kormány a koronavírus elleni védekezésben az „első védvonalként” megjelölt vidéki háziorvosi rendszert. Az MSZP szerint ugyanis januárban 469 betöltetlen háziorvosi hely volt Magyarországon, ami miatt 600 000 ember nem jut hozzá az alapellátáshoz. Ahogy Tóth Bertalan, az MSZP elnöke szónoki kérdésében megfogalmazta:

Mit tud tenni egy vidéki állampolgár, Marika néni hogy jut el az ellátáshoz? Kit kell keresni, amikor az ő körzetében nincs is háziorvos?

Kunhalmi Ágnes pedig megtalálta azt a célpontot, melyre a koronavírussal kapcsolatban senki nem gondolt: az iskolarendszert összefogó Klebelsberg Központot, melynél az MSZP azt kifogásolta, hogy nem készített vészhelyzeti forgatókönyvet az iskolák részre a koronavírussal kapcsolatban.

Mi Hazánk: ügyfélszolgálat és tűzparancs

A Fidesz házi szélsőjobboldali pártja, a Mi Hazánk egyfelől szintén apolitikus jellegű, pozitív kezdeményezéssel próbálta magát észrevetetni, ifjúsági tagozata az Indexhez is eljuttatott közlemény szerint - felajánlotta a Nemzeti Népegészségügyi Központnak, hogy aktivistái telefonos-, illetve online diszpécserként vesznek részt a lakossági tájékoztatásban.

Másfelől azonban Novák Előd hétvégi sajtótájékoztatóján már nemzeti radikális akkordokat pengetett, amikor – részben a koronavírus miatti új fenyegetés miatt - azt követelte, hogy adjanak ki tűzparancsot az illegális határsértőkre:

A koronavírus miatt is eljárt az idő a határkerítésen áttörők kikísérgetése fölött.

(Borítókép:  Balogh Zoltán / MTI)