A Műegyetemet és az ELTE-t már csütörtöktől bezárják, és előbbre hozzák a tavaszi szünetet

2020.03.11. 20:35 Módosítva: 2020.03.11. 22:29

Önök hogyan készülnek a rendkívüli helyzetre?

Ha az ön cégében is váratlan problémákat okozott a koronavírus és a különböző járványkezelési intézkedések, írjon nekünk a tapasztalatairól!

A leveleket a ugyelet+cegekkoronavirus@mail.index.hu címre várjuk.

A koronavírus járvány miatt szerdán kihirdetett veszélyhelyzet értelmében az egyetemeket legkésőbb hétfőtől be kell zárni. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet már csütörtöktől bezárják, olvasható az egyetem honlapján. Hasonló lépésre szánta el magát az ELTE, a Corvinus és a Semmelweis Egyetem is. 

Csütörtökre és péntekre rendkívüli rektori tanítási szünetet rendeltek el a Műegyetemen, a tavaszi szünetet pedig előrehozták az ezután következő hétre, március 16-20-ig. Az egyetem így tud felkészülni arra, hogy március 23-tól rendkívüli munkarendben, távoktatási módszerekkel folytassa az oktatást.

A veszélyhelyzetre tekintettel a tavaszi félévet augusztus 31-ig meghosszabbítják. A hallgatók eddig az időpontig teljesíthetik a laborgyakorlatokat, vizsgákat, záróvizsgákat. 

Az egyetemen hozott rendelkezések értelmében március 12-től hallgató nem léphet az egyetem területére. Ez a doktoranduszokra nem vonatkozik.

A magyar állampolgárságú kollégistáknak március 15-ig ki el kell hagyniuk a diákszállót, és haza kell térniük. Külföldi kollégista hallgató továbbra is a kollégiumban maradhat, ha hazaköltözése jelenleg nem megoldható.

A Kormány – tekintettel a vészhelyzetre – egyes felsőoktatási jogszabályokat, így az átsorolásra vonatkozókat ideiglenesen módosítani fogja, olvasható az egyetem közleményében. Hallgató bármely a tanulmányaival összefüggő ügyet kizárólag elektronikus úton intézhet.

Az egyetem oktatóinak és dolgozóinak be kell járniuk munkahelyükre, de be kell tartaniuk a járványügyi védekezéssel összefüggő korlátozáskat.  

Hasonló lépésre szánta el magát az Eötvös Loránd Tudományegyetem is. Itt is már csütörtöktől 2 napos rektori szünet lesz, majd a jövő hétre hozzák előre a tavaszi szünetet. Az egyetem közleménye szerint 

a hallgatók a rektori szünet kezdő időpontjától az ELTE Járványügyi Operatív Koordináló Testülete ellenkező rendelkezéséig nem látogathatják az Egyetem épületeit, valamennyi hallgatót távolmaradási kötelezettség terhel 2020. március 12-től.

Az ELTE-n már március 13-ig el kell hagyni a kollégiumokat. Akinek nincs hova mennie, az méltányossági engedély alapján maradhat a diákszállón. Az egyetem hallgatói a rektori és tavaszi szünet alatt nem utazhatnak külföldre, az ajánlás szerint mindenki maradjon a lakóhelyén. Az egyetemisták itt csak elektronikusan intézhetik ügyeiket. Az oktatóknak, dolgozóknak be kell járniuk, hogy az ELTE egésze 2020. március 26-tól "távolléti oktatásra" állhasson át.   

Hasonló intézkedéseket hoztak a Budapesti Corvinus Egyetemen is. A Semmelweis Egyetem is bezár csütörtöktől, majd tavaszi szünetet tart. Az online oktatás megvalósításához az intézményben elkezdték bővíteni és fejleszteni az egyetemen már 2011 óta használt Moodle E-learning keretrendszert, és hamarosan integrálják a többek között a Harvard Egyetem által is használt Zoom megoldást, amely alkalmas videóelőadások (konferenciák) megtartására és kétirányú kommunikációra is.

A Semmelweis Egyetem közleményében az is szerepel, hogy azokat a magyarul jól beszélő hatodéves orvostanhallgatókat, akik mindenben megfelelnek a hatályban lévő járványügyi szabályoknak, a klinikavezetők várják önkéntes munkára. Az egyetem azt kéri a magyar hallgatóktól, hogy ne utazzanak külföldre, de a külföldi hallgatók természetesen hazautazhatnak.