Elismerte a NAV, hogy ellenőrzés nélkül engedték el a magyar vámosok a Milánóból érkező román sofőrt

2020.03.11. 16:54

Hétvége óta terjed az interneten egy videó, amin két magyar vámos megállít egy románul beszélő teherautóst közúti ellenőrzésre. Amikor viszont a sofőr azt állítja, ők Milánóból érkeztek, a magyar vámos egy nagy baráti köszönéssel tovább is engedi őket, mindenféle ellenőrzés nélkül.

 Alább a beszélgetés leirata a magyar vámos és a sofőr között, ami 1:07 perc környékén kezdődik:

- Document, CMR, autópapír, passport. Transit?

- Yes, Italia-Romania. 

- Italia, észak?

- Si, Milano.

- Milano?

Ezután a vámos rövid tanakodásra félrevonul kollégájával, majd pár másodperc után visszamegy a sofőrhöz:

- Konroll oké, ciao!

Ezzel pedig véget is ért az igazoltatása annak a sofőrnek, aki azt állította, az olaszországi koronavírus-fertőzés gócpontjából, Milánóból viszi az áruját Romániába.

Az esettel kapcsolatban még vasárnap kérdéseket küldünk a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, a Belügyminisztériumnak és a központi koronavírusos emailre is. Ezekben a többi közt azt kérdeztük, valóban magyar vámosok láthatók-e a felvételen, a NAV-munkatársainak ilyen rendszámú autója van-e. Ha pedig tényleg ők azok, akkor a protokoll szerint jártak-e el, hogy mindenféle nagyobb ellenőrzés nélkül továbbengedték a fuvarosokat. 

Választ első körben csak a központi koronavírusos emailről kaptunk, amiben ennyi állt:

Az Ön által hivatkozott videófelvétel készítője az oldalt viccoldalként tünteti fel, éppen ezért annak valóságtartalma kérdéses. Amennyiben információja van arról, hogy ez a felvétel nem akkor készült, akkor kérjük, pontosítsa a megkeresését.

A felvétel alján ugyanis 2017 októberi dátum van, méghozzá reggeli időpont. De a felvétel sötétben készült, így a készülék beállított dátuma nem mérvadó. Ráadásul a vámosok autójának rendszáma alapján az is beazonosítható, hogy a járművet 2018 júniusában vették először nyilvántartásba. Így pontosított kérdéseinket újra elküldtük az összes érintettnek.

A NAV szerda délután végül röviden válaszolt az Indexnek:

A szituációban a NAV kollégái az általuk vélelmezett egészségügyi kockázat miatt eltértek az általános eljárási szabályoktól.

Ezzel tehát a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elismerte, hogy a magyar vámosok valóban bármiféle ellenőrzés nélkül engedték tovább a román sofőrt, hiába érkezett állítása szerint Milánóból, a koronavírus olaszországi központjából.

A koronavírus miatt szerdán a magyar kormány rendkívüli jogrendet hirdetett és veszélyhelyzet elrendeléséről döntött. Eszerint a többi közt beutazási tilalom lesz Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból, ezekből az országokból senki nem léphet be Magyarországra, kivéve, ha magyarokról van szó.