11:00, November 28.
Kamerun 3
Szerbia 3
al-Dzsanúb Stadion G csoport
14:00, November 28.
Koreai Köztársaság 2
Ghána 3
Education City Stadion H csoport
17:00, November 28.
Brazília 1
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, November 28.
Portugália 2
Uruguay 0

Koronavírus: az operatív törzs szerdai tájékoztatója

2020.03.11. 14:00 Módosítva: 2020.03.11. 14:22

Az operatív törzs szerdai ülését követően kormányinfóval közös sajtótájékoztatót tartanak, amelyet élőben közvetítünk. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter jelenti be a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos kormányzati döntéseket.

A kormány bejelenti a vészhelyzetet - Vágatlan

Az operatív törzs javaslatairól és a döntésekről Gulyás Gergely azt mondta, a rendszerváltás óta ilyenre nem volt szükség, "példátlan" helyzet van most:  egyedi megbetegedések vannak, csoportos megbetegedések, gócok is kialakulhatnak, de Magyarországon még nincs ilyen, valamint tömegessé is válhat. 

A kormány ezért rendkívüli jogrendet vezetett be, veszélyhelyzetet hirdetett. Erről szóló cikkünket, benne Gulyás bejelentésének részleteivel  itt olvashatja >>>

A szerda reggeli adatok szerint  már tizenhárom koronavírusos eset van Magyarországon , miután a Debrecenben élő brit férfi egy kontaktjánál, egy magyar nőnél mutatták ki az új koronavírus-fertőzést.  A nő már napok óta a Szent László kórházban van elkülönítve.  A tájékoztató honlap szerint a tizenhárom mellett 69-en vannak karanténban, és 609 mintát vettek le eddig. 

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban arról beszélt a köztévének, hogy szerdán rendkívüli intézkedéseket fogadhat el a kormány. Az operatív törzs veszélyhelyzet elrendelését javasolta, így például  azt, hogy a száz főnél nagyobb beltéri rendezvényeket tiltsa meg. A veszélyhelyzet elrendelése lehetővé teszi azt is, hogy házi karanténokat is ki lehessen hirdetni. Az osztrákokkal egyetértésben a határok lezárását is elrendelhetik az Olaszországból érkezők előtt. Az onnan hazaérkező magyarok természetesen hazajöhetnének, de automatikusan karanténba kerülnének.

 

A magyarországi koronavírusos fertőzések

  • 1,2: Március 4. Orbán Viktor bejelentette, hogy két, itt tanuló iráni diáknál kimutatták a fertőzést.
  • 3: Március 5. Egy Milánóban dolgozó debreceni férfinál mutatták ki a koronavírust. A brit állampolgárságú férfi február 28-án érkezett Debrecenbe, akkor még nem volt lázas, később belázasodott.
  • 4: Március 5. A negyedik fertőzött az egyik iráni diák barátnője.
  • 5: Március 7. Az ötödik magyar beteg egy 70 éves magyar, súlyosan beteg férfi. Elképzelhető, hogy a külföldön élő fia fertőzte meg, aki Franciaországban is járt, Olaszországban viszont állítása szerint nem.
  • 6,7: Március 8. Két újabb fertőzött: a 6. egy 22 éves iráni férfi, az SE hallgatója, aki az iráni gyógyszerészhallgatóval egy születésnapi partin vett részt február 28-án. A 7. beteg a Milánóban megfertőződött, Debrecenben élő brit férfinak az 59 éves magyar felesége.
  • 8,9: Március 9. A Szent László Kórházban járványügyi zárlat alatt álló iráni SE-hallgatónál és egy magyar nőnél – az idős magyar férfi beteg 74 éves feleségénél – diagnosztizáltak új koronavírus-fertőzést.
  • 10, 11, 12: Március 10. 3 új fertőzött, mindhárman már karanténban lévő iráni egyetemisták.
  • 13: Március 11. A Debrecenben élő brit férfi egy kontaktjánál, egy magyar nőnél mutatták ki a koronavírust.


  • Hírek
  • Bankszámla