A kormány kártérítést fizet egy 22 hónapon keresztül fogva tartott 15 éves, enyhén értelmi sérült fiúnak

2020.03.11. 15:27

 Miközben a magyar kormány politikai offenzívát indított a börtönviszonyok miatt megítélt kártérítések és a több alkalommal is a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságáig jutó kártérítési pereket indító jogvédő szervezetek ellen, szerdán a magyar állam elismerte, hogy jogellenesen tartott fogva 22 hónapon keresztül egy 15 éves, enyhén értelmi sérült fiút,

és a strasbourgi bíróság egyezségi javaslatát elfogadva vállalta a közel egymillió forintos kártérítés és perköltség kifizetését, így formális ítéletet megúszva zárta le az ügyet.

A hírt közlő Magyar Helsinki Bizottság szerint a “Sándor”-nak nevezett fiú egy éve fordult a strasbourgi bírósághoz a Magyar Helsinki Bizottság segítségével. Még 15 éves sem volt, amikor letartóztatták, mert két társával rátámadt egy másik gyerekre, és elvették tőle több, összesen 23 ezer forint össszértékű tárgyat. Az áldozat nem sérült meg.

“Sándort” másnap őrizetbe vették, majd előzetes letartóztatásba helyezték. A fiú mindent beismert, így az ügy nem tűnt komplikáltnak. Ezt a Helsinki szerint mi sem bizonyítja jobban, minthogy 2017 márciusában már meg is született a vádirat, és „Sándor” 7 hónapnyi fogvatartása alatt mindössze egyetlen szakértői vizsgálatra és egyetlenegy szembesítésre került sor.

Mindennek ellenére – és többszöri szabadlábra helyezési kérelmek mellett - további 15 hónapon át tartották még fogva, ráadásul utána is fél éven át fogoly maradt, csak már nem letartóztatásban, hanem házi őrizetben, a lábán elektronikus nyomkövető bilinccsel. A bíróság azonban 22 hónapon át nem voltak hajlandó szabadon engedésére, méghozzá általában a szökés veszélyére hivatkozva.

Egyik alkalommal például azzal érvelt, hogy „Sándor „könnyen mobilizálható”, mert nincsen vagyoni, jövedelmi és munkahelyi kötelezettsége. Csakhogy egy 15 éves, családjával lakó gyereknek ritkán vannak vagyoni, jövedelmi és munkahelyi kötelességei. Azóta egyébként megszületett az első fokú ítélet: 3 év 6 hónap javítóintézeti nevelés.

“Sándor” ráadásul nem csak fiatalkorú és büntetlen előéletű, hanem enyhe fokon értelmi fogyatékos is, márpedig ezen esetek mindegyikénél előírja a törvény, hogy

különös gondossággal kell eljárni az államnak, és arra kell törekednie, hogy a gyerek minél kevesebb ideig legyen fogva tartva.

Tóth Balázs, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje szerint a hazai bíróságok egyáltalán nem vették figyelembe, hogy itt egy gyerekről, ráadásul sérült gyerekről van szó, aki rendezett körülmények között élt a családjával. Ilyen körülmények között közel két évig előzetes letartóztatásban tartani valakit jogsértő – és ezt a magyar állam sem vitatta az eljárásban.

A strasbourgi bíróság egyezségi javaslatot tett a panaszosnak és a magyar államnak. Ezek szerint ha a magyar állam elismeri a jogsértést, kifizeti a közel egymillió forintos kártérítést és perköltséget, és ezt „Sándor” elfogadja, akkor formális ítélet nélkül, de sokkal hamarabb lezárulhat az ügy. A felek elfogadták a strasbourgi bíróság javaslatát, és rövid időn belül a kifizetésre is sor kerül.