Operatív törzs: Nem járt külföldön és nem találkozott beteggel az egyik új magyar fertőzött

2020.03.12. 15:19 Módosítva: 2020.03.13. 11:24

Éjféltől megkezdődött a határforgalom ellenőrzése, ami „természetesen nem olyan, mint a schengeni határok előtti időszakban volt” – közölte az operatív törzs vezetője, Lakatos Tibor csütörtökön. Öt határátkelőhelyen már ellenőriznek, és még 40 helyen folyamatban van az ellenőrzés megkezdése. Hozzátette: a határokon úti okmányokat vizsgálnak, és egészségügyi szűrést végeznek. 

A határellenőrzés során eddig négy magyar állampolgárnál rendeltek el hatóságilag házi karantént. Két román állampolgárral szemben megtagadták a belépést, mert Olaszországból érkeztek. Két dél-koreai állampolgárt visszairányítottak Ausztriába, ők vonaton érkeztek a hegyeshalmi határhoz. 

Élő közvetítésünket itt nézheti vissza a sajtótájékoztatóról: 

Koronavírus: az operatív törzs március 12-i sajtótájékoztatója

A lejáró okmányokról közölték, hogy a veszélyhelyzet megszűnését követően 15 napig érvényesek, azaz ha valakinek lejár a jogosítványa vagy személyije a veszélyhelyzet ideje alatt, nem kell elmennie az okmányirodába, ezzel is csökkentve a társas érintkezések lehetőségét. 

Kiemelten fontos az időskorúak védelme, ezzel kapcsolatban a kormány folyamatos intézkedéseket tesz. Dömötör Csaba, Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető államtitkár bejelentette, hogy időseknek szóló tájékoztató kisfilmeket jelentetnek meg, ezek a tévékben és rádiókban futnak; hasonló tartalmú hirdetések fognak megjelenni napilapokban és internetes oldalakon is. 

A kormányzati kisfilmek tartalmáról Dömötör elmondta, hogy arra hívják fel az idősek figyelmét, hogy kerüljék a tömeget, a zárt tereket és a tömegközlekedést is. A családtagokat is arra kérik, hogy segítsék az időseket bevásárlással például. 

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a három új magyarországi fertőzöttről elmondta, hogy egyikük egy iráni, korábban karanténba került diák. A másik egy 27 éves magyar állampolgár, aki Izraelben járt, majd Magyarországon ismeretlen nemzetiségű külföldiekkel került kapcsolatban; a vele szoros kapcsolatban lévő két embert karanténba helyezték.

A harmadik új beteg egy 41 éves magyar állampolgár, akiről úgy tudják, hogy nem járt külföldön, és nem találkozott koronavírussal fertőzött beteggel. Öt nappal ezelőtt hajnal háromkor jelentkezett a Szent László Kórház koronacentrumában.  Müller Cecília szerint az egyetlen, feltételes módon ismertetett adat az utóbbi beteggel kapcsolatban, hogy a kollégái Ausztriában voltak síelni, de „ez az információ még revízióra szorulhat”. 

A nőt napokig kezelő orvosokról és nővérekről nem tudták megmondani, hogy karanténba kerültek-e, Müller Cecília azt kérte, hogy egyedi esetekről ne kérdezzék. 

Szlávik bejelentette, hogy megvan az első magyarországi gyógyult eset is: egy iráni diák, aki várhatóan a mai napon elhagyhatja a kórházat. 

Az iskolák bezárásáról azt mondta Lakatos, hogy nem hozna megfelelő eredményt, és nem állna arányban az intézkedés mértékével, bár azt elismerte, hogy a vírus hordozói lehetnek fiatalok. Akkor fogják javasolni az iskolák bezárást, ha a járványügyi szakemberek ezt látják megfelelő lépésnek. A gyermekek változatlanul nem a veszélyeztetett korosztály, és egyébként sem lenne szerencsés, ha az iskolabezárás miatt a nagyszüleikhez kellene menniük a törzs tájékoztatása szerint. 

Egyre több tesztet végeznek, mert módosították az esetdefiníciót. Szélesedik a járványos terület, növekszik a laborvizsgálatok száma is, 730-nál tartottak tegnap este. A laborvizsgálatok egy-két óra kivételével a nap 24 órájában zajlanak. 

Az operatív törzs egyeztet az egyházakkal, de Müller Cecília szerint egyelőre nem született döntés arról, hogy korlátozzák-e a miséket.

A tisztifőorvos szerint akkor lesz valaki gyógyult, ha a laboratóriumi eredménye negatív. Van, akinél kettő, van, akinél három vizsgálatot is elvégeznek, mert olyan kockázati csoportba tartozik. 

Ha megtelik a László Kórház, ott már csak betegellátást fognak végezni, és máshol jelölnek ki karanténépületet. Influenzajárvány van, a régi, már ismert hat fajta koronavírust is vizsgálják, amelyek enyhe tünetekkel járnak. 

„A szúrópróbaszerű ellenőrzés nem megoldás, minden autóst ellenőrizni kell” – válaszolta Lakatos arra a kérdésre, hogy minden autóst ellenőriznek-e. Mi is teszteltük, mennyire könnyű bejutni az országba, erről készült videónkat itt nézhetik meg. 

99 fővel meg lehet tartani mozielőadásokat, de lehet, hogy eljön olyan helyzet, amikor ennél drasztikusabb intézkedésekre is szükség lehet – mondta Lakatos. Müller hozzátette, hogy a hatóságok megteszik a szükséges intézkedéseket, de

az, hogy 99-en egymás mellé ülnek 30 centire, az „nagyon felelőtlen magatartás”, pláne, ha valaki betegen  megy egészségesek közé.

Müller nyomatékosan kérte, hogy mindenki tegyen meg mindent, amit a saját környezetében meg tud tenni. Vannak intézkedések, eszközök, hogy megakadályozzuk a járvány terjedését, de mindenkinek megvan a maga felelőssége is, amivel az egész magyar társadalom felé tartozik - hangsúlyozta az országos tisztifőorvos. 

A hatósági házi karanténokban lévők ellátása akkor az önkormányzatok feladata, ha olyan emberekről kell gondoskodni, akiknek nincsenek közeli hozzátartozóik. Nem az önkormányzatoknak kell majd kifizetniük a megvásárolt élelmiszereket – közölte Lakatos.