Sopronnál nem okozott nagyobb fennakadást a határellenőrzés első napja

2020.03.12. 19:30

Első ránézésre hosszúnak tűnik a kocsisor a soproni határátkelő osztrák oldalán, Kelénpataknál. Délután öt óra, jönnek hazafelé az Ausztriában dolgozó magyarok, akik naponta ingáznak a két ország között. 

Csütörtöktől kezdve hosszabb idő lesz hazajutniuk, miután szerdán veszélyhelyzetet rendelt el a kormány a koronavírus-járvány miatt, és visszaállították a határellenőrzést az osztrák és szlovén határokon.

Csütörtök délben a hegyeshalmi határnál jártunk, majd Sopron felé vettük az irányt, és átmentünk a meseszép Kelénpatak településre, hogy onnan visszakanyarodva megnézzük, mi a helyzet a határnak ezen a szakaszán.

Ingázók határátkelése Sopronnál

Kifele nem volt ellenőrzés, a bejövő oldalon pedig két-három rendőr és egy mentős figyeli az autósokat. Mint megtudtuk, tegnap már éjfél előtt elkezdődött itt az ellenőrzés, és azóta az a feladatuk, hogy kiszúrják a potenciális betegeket, és visszafordítsák a határról az iráni, dél-koreai, kínai és olasz állampolgárokat. Olaszországból csak a magyarokat engedik be, mindenki mást visszafordítanak. Ha megállítanak egy autót, elkérik az utasok iratait, és megkérdik tőlük, hogy milyen állampolgárságúak, honnan jöttek, és mi az úticéljük. 

A magyar rendszámú autókat tapasztalataink szerint meg se állítják, két rendőr int nekünk is, amikor odaérünk, hogy mehetünk tovább. 

Pár méterre tőlük még javában folynak a munkálatok, az évek óta nem használt, lerobbant állapotba került határátkelőn alakítják ki az ellenőrzéshez szükséges feltételeket. Egyelőre nem tudni, mennyi ideig tart a veszélyhelyzet, szemmel láthatóan arra készülnek, hogy akár hosszabb ideig itt kell állomásozni. Három konténert hoztak ide szerdán. Az egyikben a rendőrök tudnak megpihenni, míg egy másikban a mentős vizsgálja azokat a belépőket, akiknek láza van. 

Az elmúlt közel 24 órában még senkit nem kellett elkülöníteni, tudtuk meg a határon, mint ahogy még olyan helyzet se volt, hogy valakinek meg kellett volna fordulnia a magyar átkelőhöz érve.

Jellemzően a naponta ingázó magyarok használják ezt az átkelőhelyet, tízből legalább nyolc autón magyar rendszám volt délután. Nekik valamivel hosszabb idő így hazajutni, de az első nap tapasztalatai alapján nem olyan hosszú a sor, mint Hegyeshalomnál, ahol többek is egy órát álltak a dugóban. 

Nekünk kevesebb mint tíz perc volt visszajutnunk az országba öt óra körül, és pár perccel később már Sopronban voltunk.