Az Orvosi Kamara a kormány hangulatkeltését nemzetbiztonsági kockázatnak tartja

DSC 8559
2020.03.12. 12:08

A Magyar Orvosi Kamara "határozottan visszautasítja" a kormány közleményét, amiben azt írták, példátlan, hogy az orvosi kamara vészhelyzetben próbálja zsarolni a kormányt.

Az ügy röviden: a MOK előzetesen arról tartott sajtótájékoztatót, hogy jelenleg egyáltalán nem állnak rendelkezésre az orvosok, nővérek, szakdolgozók koronavírustól való védelméhez szükséges eszközök, mire az Emberi Erőforrások Minisztériuma úgy reagált, "jelenleg minden kórházban bőségesen rendelkezésre állnak a megfelelő védőeszközök az orvosok, a nővérek és a szakdolgozók számára", valamint a mentők védőruhában szállítják be mindazokat, akiknél csak felmerül a koronavírus-fertőzés gyanúja. A kórházakban védőruhás orvosok vizsgálják az embereket.

A MOK rövid közleményben reagált a reakcióra, amiben azt írják:

Az egészségügy dolgozói a jelen helyzetben is esküjüknek megfelelően hatalmas áldozat- és kockázatvállalással teszik a dolgukat. Ismételten és egyértelműen kijelentettük, hogy járványveszélyes időszakban semmilyen akcióval nem veszélyeztetjük a betegellátás biztonságát. A sajtótájékoztatón ehhez kértünk segítséget a kormánytól, és együttműködést, segítséget ajánlottunk fel. Ebben a helyzetben az indokolatlan orvos-ellenes hangulatkeltést nemzetbiztonsági kockázatnak tartjuk.

A MOK szerdán tartott sajtótájékoztatót, ahol az elnök Kincses Gyula a többi közt kijelentette, 

  • a sebészi maszk nem alkalmas a védelemre, egy beteget vizsgáló, ellátó orvost nem óv meg a koronavírustól;
  • az egészségügyi dolgozók megfelelő védelme nélkül nem lesz képes kezelni a járványt az állami betegellátás;
  • jelenleg egyáltalán nem állnak rendelkezésre az orvosok, nővérek, szakdolgozók védelméhez szükséges eszközök;
  • emlékeztetett arra is, hogy a kamara éri el a legtöbb orvost Magyarországon a legkönnyebben, éppen ezért örömmel részt vennének a koronavírus elleni felkészülésben is.

Minderre az Emmi egy sértődött hangvételű közleményben reagált, miszerint "bőségesen rendelkezésre állnak a megfelelő védőeszközök az orvosok, a nővérek és a szakdolgozók számára", majd hozzátették, "példátlan, hogy a MOK vezetése vészhelyzetben, egy világjárvány kitörésének küszöbén próbálja zsarolni a kormányt az orvosok önként vállalt többletmunkájának felmondásáról szóló nyilatkozatok letétbe helyezésével".

(Borítókép: A Magyar Orvosi Kamara sajtótájékoztatója 2020. március 11-én. Fotó: Bődey János / Index)