Itt a kormányrendelet: bezárnak az egyetemek, az iskolákban nem lehet szünetet elrendelni

2020-03-02T154348Z 277697302 RC2RBF9C8YEP RTRMADP 3 HEALTH-CORON
2020.03.12. 00:36

Szerdán éjfél előtt pár perccel jelent meg a Magyar Közlönyben a kormányrendelet, amely „a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt veszélyhelyzet során teendő intézkedéseket” tartalmazza.

A koronavírus-járvány miatt a kormány szerdán rendelt el veszélyhelyzetet. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerda délutáni sajtótájékoztatóján ismertette ennek részleteit. A most megjelent kormányrendelet ezeket a szabályokat tartalmazza részletesen, és mivel még szerdán jelent meg, csütörtöktől már hatályba is lépett.

A szerdán kihirdetett veszélyhelyzet március 26-ig érvényes, eddig kell majd döntenie az Országgyűlésnek, hogy felhatalmazást ad-e a kormánynak a továbbiakban is. Erről már elkezdte az egyeztetést a Fidesz frakcióvezetője és a miniszter az ellenzékkel. 

A kormányrendelet azokat az intézkedéseket részletezi, amelyeket nagy vonalakban Gulyás elmondott:

  • A szlovén és osztrák határokon azonnali hatállyal visszaállítják a határellenőrzést.
  • Nem léphet be Magyarország területére vonat, autóbusz és repülő Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból. Ezekből az országokból senki nem léphet be Magyarországra, kivéve, ha magyar állampolgárokról van szó.
  • Akinél koronavírus gyanúját állapítják meg, karanténba kerül.
  • Akiknél fertőzés gyanúja nem merül fel, úgynevezett hatósági házi karanténba kerülnek, vagyis nekik otthoni karantént rendelnek el két hétre, például sem boltba, sem gyógyszertárba nem mehetnek le. A rendőrség ellenőrzi ennek a betartását.
  • A magyar állampolgárok Magyarország területén hatályos, lejáró hivatalos okmányai a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napig érvényesek.
  • Tilos „a felsőoktatási intézmények hallgatók általi látogatása”. Vagyis az egyetemeknek be kell zárniuk csütörtöktől.
  • Az általános és középiskolákra ez olyannyira nem vonatkozik, hogy a kormányrendelet kimondja, hogy „az összehangolt védekezés érdekében köznevelési intézményben rendkívüli szünetet az intézményvezető, a jegyző, valamint az Oktatási Hivatal nem rendelhet el”. Vagyis ezzel a kormány azt kívánja megelőzni, hogy az iskolaigazgatók maguk határozzanak a bezárásról, innentől erről csak a miniszter/kormány dönthet.
  • „A zárt helyen 100 főnél több személy, nem zárt helyen pedig 500 főnél több személy részvételével rendezvény tartása tilos, azzal, hogy e korlátozás érvényesítése a rendező, valamint a helyiség üzemeltetőjének a felelőssége.” Emiatt kell számos rendezvényt, előadást lefújni.
  • A Külföldi Nyelvtanulási Programot felfüggesztik.
  • A külföldre irányuló iskolai kirándulás tilos, a már lefoglalt, külföldre irányuló iskolai kirándulásokat le kell mondani.

Szintén rendelkezik arról a kormányrendelet, hogy az egészségügyi dolgozók, a honvédek, honvédelmi alkalmazottak, rendőrök, NAV-osok, illetve a kormánytisztviselők nem hagyhatják el az országot  „csak az ágazat irányításáért felelős miniszter külön engedélyével”.

A kormányrendelet azt is kimondja, hogy a honvédség „közreműködik a veszélyhelyzettel összefüggő rendvédelmi intézkedések végrehajtása során”, vagyis támogatja a rendőrséget és a hivatásos katasztrófavédelmi szervet.

A nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter pedig felhatalmazást kap az állami tulajdonú, létfontosságú infrastruktúra részét képező gazdasági társaságoknál „a működőképességet garantáló különleges szabályok megalkotására”. Mindez megteremti a jogalapját annak, hogy az állami cégeknél rendkívüli intézkedéseket vezessenek be.

(Borítókép: Üres előadóban veszi fel a tananyagát az online tanulóknak Luca De Gioia, a milánói Bicocca Egyetemen 2020. március 2-án. Fotó: Guglielmo Mangiapane / Reuters)