Orbán köhögéséről és kézfogásáról írnak Moldovában

2020.03.12. 18:39 Módosítva: 2020.03.12. 20:35

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a moldovai miniszterelnökkel, Ion Chicuval folytatott megbeszélést, majd a magyar–moldovai üzleti fórumon is felszólalt. Az egyik helyi lap, a Point.md szerint Orbán nem tartotta be azokat az ajánlásokat, amelyek járványos időszak esetén különösen javallottak.

A Point.md azt írja, hogy Orbán beszéde közben többször megköszörülte a torkát, a tenyérebe is beleköhögött, majd néhány perccel később kezet fogott Chicuval. (Minderről képeket is közöltek.) Igaz, a képek tanúsága szerint Orbán a baljába köhögött, és természetesen jobbal fogott kezet.

A képre kattintva megnézheti a fotókat:


Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

A koronavírus-járvány miatt is felmerült, hogy a kézfogást érdemes elkerülni, mert így könnyen átadható a fertőzés. Sporteseményeken például összeöklöznek helyette, vagy a könyököket érintik össze. Az egészségügyi szervezetek, köztük a Nemzeti Népegészségügyi Központ is azt ajánlja, hogy zsebkendőbe köhögjünk.

A politikusok egy része is tartózkodik mostanában a kézfogástól, például a török elnök, Recip Tayyip Erdogan sem ráz kezet tárgyalópartnereivel, hanem tisztes távolból üdvözli azokat. 

 A miniszterelnök Facebook-oldalán még csütörtökön megjelent egy videó, amin egy érintésmentes, ún. non kontakt lázmérővel megmérik a testhőjét a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Ebben rákérdez arra, hogy ezt mindenkivel csinálják-e, aki repülővel jön, mire a vizsgáló dolgozó bólogat.

Az atv.hu arról kérdezte Havasi Bertalant, a miniszterelnök sajtófőnökét, hogy Orbán milyen protokollt követ abban, hogy elkerülje a koronafertőzés veszélyét, illetve, hogy a kézfogás személyes mérlegelési lehetőség-e a részéről. Az alábbi választ kapták:

Ami a kézfogásokat illeti, ha nincs súlyos fertőzöttség – például Moldovában jelenleg összesen 6 fertőzöttről tudnak – és sem a magyar miniszterelnök, sem vendéglátója nem beteg, nincs ok a kézfogás mellőzésére. De ez mindig egyedi mérlegelés kérdése.