A szegedi, a debreceni és a pécsi egyetem is bezárta kapuit

2020.03.12. 11:43 Módosítva: 2020.03.12. 11:59

A koronavírus miatt szerdán bejelentett veszélyhelyzet értelmében az összes egyetem sorra zárja be kapuit. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ugyan szerdán azt mondta, hogy a felsőoktatási intézményeknek legkésőbb hétfőig kell intézkedniük erről, a kormány ma megjelent és mától hatályos rendelete értelmében már a mai naptól tilos a hallgatóknak bejárni az felsőoktatási intézményekbe. A Műegyetem, az ELTE, a Semmelweis Egyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem mellett a nagy vidéki intézmények és az összes felsőoktatási intézmény is bezár a mai naptól. 

A Szegedi Tudományegyetem csütörtökre és péntekre rektori oktatási szünetet rendelt el, március 14. és március 22. között pedig tavaszi szünetet tart. Az egyetem visszavonásig távoktatásra áll át, a hallgatók március 12-től a Szegedi Tudományegyetem épületeit nem látogathatják. Minden magyar állampolgár hallgató március 13-ig köteles az egyetemi kollégiumokból kiköltözni és otthonába hazatérni. A külföldi hallgatók maradhatnak a diákszállón. Az oktatási szünet és a távoktatás időszaka alatt a Szegedi Tudományegyetem alkalmazottainak be kell járniuk dolgozni. Az egyetemi polgárokat arra kérik, hogy ne utazzanak külföldre.  

A Debreceni Egyetem Járványügyi Munkacsoportja is körlevélben értesítette a hallgatókat, hogy  március 12-13-án oktatási szünet, március 16-20. között pedig előrehozott tavaszi szünet lesz az intézményben. Ez idő alatt az intézménynek és az oktatóknak fel kell készülni a távoktatási feladatokra. Március 12-től a hallgatók nem látogathatják az oktatási épületeket. A munkacsoport arra kéri a kollégistákat, hogy a saját és hozzátartozóik egészségének védelme érdekében utazzanak haza. A kutatók, az egészségügyi és az adminisztratív dolgozók, valamint az üzemeltetési munkatársak számára a munkavégzés folyamatos, mint ahogy az egyetem köznevelési intézményei is az elmúlt napok gyakorlata szerint működnek.

A Pécsi Tudományegyetem rektora is teljes körű oktatási szünetet rendelt el március 12-13-14-re. Az egyetem honlapján az olvasható, hogy további rendelkezésig lehetőség szerint a hallgatók az egyetem épületeit ne látogassák. Ez a kérés a dolgozókra további intézkedésig nem vonatkozik. Az Egyetem polgárai minderről levélben is tájékoztatást kaptak.