A Toldyba jár az egyik koronavírusos gyermeke

B RKL20190223005
2020.03.13. 11:22 Módosítva: 2020.03.13. 11:22

„Tájékoztatom Önöket, hogy gimnáziumunk egyik tanulójának közeli hozzátartozójánál tegnap koronavírus fertőzést diagnosztizáltak. A tanuló elhagyta az iskolát, az illetékes szervek vizsgálják a fertőzés körülményeit, amiként a beteg hozzátartozóit is. Nincs arról tudomásunk, hogy az érintett tanuló vagy bármely toldys tanuló vagy dolgozó fertőzött lenne; amiként az ország egyetlen iskolájában sincs még egyetlen igazolt tanulói megbetegedés sem” – így kezdődik az az email, amit a budapesti Toldy Ferenc Gimnázium igazgatója, Porogi András küldött ki a szülőknek péntek reggel.

A gimnázium egyik diákja csütörtök délelőtt tudta meg, hogy édesanyját koronavírussal diagnosztizálták. A hír a többi diák hozzátartozói között is gyorsan elterjedt, a 444 pedig – bár nem nevezte meg az intézményt – meg is írta a történteket.

Csütörtökön az Index is értesült az esetről, ám hiába kértünk információkat a gimnázium fenntartójától az ügyben, válasz nem érkezett.

Azért a fenntartót kerestük meg, és nem közvetlenül az iskolát, mert a központosítások óta az iskolák vezetése nem nyilatkozhat a sajtónak, kizárólag a fenntartó. 

Az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján is rákérdeztünk az ügyre, de nem reagáltak a kérdésünkre. Azt mondták akkor, hogy nem tudják, nem ismerik az esetet. 

Pénteken azonban sikerült megszereznünk azt a levelet, amelyet az iskola igazgatója küldött ki a szülőknek. Ebből kiderül, hogy a gimnázium vezetője kifejezetten kéri a szülőket, hogy a sajtót ne értesítsék a történtekről. „Felhívom továbbá a figyelmüket arra is, hogy a fenti információk  nem a sajtó és a széles közvélemény, hanem kizárólag a toldys szülők számára adom" – írta a levelében. 

Az igazgató a levélben hangsúlyozza, hogy mindent megtesznek a fertőzés elkerülése érdekében: „tegnap osztályfőnöki órákon hívtuk fel a tanulók figyelmét az óvatossági szabályokra, illetve rendszeresen fertőtlenítünk, naponta többször tisztítjuk az épület sokak által érintett felületeit (kilincsek, csapok, tanulói asztalok stb.)”. Az igazgató arra kérte a szülőket, segítsenek abban, hogy „a tanulóink ne essenek kétségbe, ugyanakkor körültekintően, a fertőzési lehetőségeket csökkentve felelősen és óvatosan járjanak el”.

A 444 úgy tudja, a tanárokat a diákok beszámolója szerint büntetőjogi következményekkel fenyegették meg „felülről”, arra az esetre, ha bármit is lépnének, akár csak elárulják, hogy melyik család vagy melyik osztály az érintett.

Bár az iskola vezetése már csütörtökön tudott az ügyről, a szülőket csak péntek reggel tájékoztatták erről, ekkor küldte ki az igazgató a levelet. Csütörtök este is írt a vezetés egy emailt a szülőknek, de abban nem tettek említést a koronavírusos szülőről. Ebben egyebek mellett azt kérték, hogy ha a gyermek vagy szüleik, testvéreik közül valaki az elmúlt napokban vagy ezután külföldről érkezik haza, a tanuló két hétig ne látogassa az iskolát. Azt is kérték, hogy a tanulók „lehetőség szerint” ne utazzanak külföldre, vagy ha elutaztak, két hétig ne menjenek iskolába. 

A Toldyban tanuló diák koronavírussal diagnosztizált édesanyját a Szent János kórházban kezelték napokig, védőfelszerelés nélkül

A 444 a budapesti gimnázium kapcsán arról írt, hogy a kórházban visszautasították a tesztre jelentkező apát, a gyerekeit és a gyerekei osztálytársait, tanárait is. Hiába fordultak vírus kezelésére kijelölt Szent László Kórházhoz, ott azt mondták, hogy akinek nincsenek tünetei, azt nem tesztelik.

Cikkünk megjelenése után reagált a Budavári Önkormányzat is. Ezt írták: "Az I. kerületi Toldy Ferenc Gimnázium egyik tanulójának az édesanyja a koronavírus egyik fertőzöttje. A Budavári Önkormányzat és a Tankerület szorosan együttműködik a helyzet kezelésében. A Népegészségügy vizsgálja, ki kerülhetett a tanulóval kapcsolatba. Tudomásunk szerint a tanuló egy hete nem volt kapcsolatban az édesanyjával. Az iskolaépületet fertőtlenítjük, a szükséges személyi fertőtlenítő szerek rendelkezésre állnak."

Egyúttal reagált a kormány is. Az ügyben az ATV Híradója ugyanis megkereste a Kormányzati Tájékoztatási Központot, amely válaszában közölte, hogy valóban a Toldyról van szó. A KTK azt írja, hogy az illetékes tisztifőorvos tegnap már intézkedett, a szoros kapcsolatnak számító gyermek esetében a szükséges eljárást megtette, a gyermek 14 napos járványügyi megfigyelése a Dél-Pesti Centrumkórházban elkezdődött, a gyermek egyébként tünetmentes. "A gimnázium egyéb látogatói (pl. diákok, tanárok) tekintetében semmilyen járványügyi intézkedés nem vált szükségessé" - írták. 

(Borítókép: A Toldy Ferenc Gimnázium épülete az I. kerület Toldy Ferenc u. 9-ben. / Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön