Az a lényeg, nem szabad megmondani, hogy olaszban volt

DKRCS20200312005
2020.03.13. 16:25

Az elmúlt pár órában elképesztő sebességgel terjed egy videó az interneten az osztrák határnál bevezett ellenőrzésről, amit a koronavírus terjedése miatt rendelt el a magyar kormány szerdán.  

A felvételt egy magyar kamionsofőr készítette, aki Hegyeshalomnál érkezik a magyar határra. Itt megállítja két maszkos magyar rendőr, és csak annyit kérdeznek tőle, hogy járt-e Olaszországban. Elismeri, hogy igen, volt ott egy hete. 

Jobban jár, inkább menjen tovább, jó? Higgye el!

- válaszolja a rendőr, majd elmondja, hogy korlátozták az országba való belépést. Az a szabály, hogy aki az elmúlt két hétben Olaszországban járt, annak rögtön házi karanténba kell vonulnia. 

Ezért mondtam, maradjunk annyiban, hogy inkább menjen tovább, egy hét után, ha nincs tünete

- mondja a rendőr, majd mikor a kamionos már elindul, még gyorsan hozzáteszi,

az a lényeg, nem szabad megmondani, hogy olaszban volt.

Pár órája kérdéseket küldtünk a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztályának a videóról, de csak későbbre ígértek tájékoztatást. Amint válaszolnak, természetesen frissítjük cikkünket. 

FRISSÍTÉS: Az Operatív Törzs pénteki sajtótájékoztatóján is szóba került a videó. Lakatos Tibor azt ígérte, kivizsgálják az esetet, és szigorú büntetésre számíthat a rendőr, aki a kamionosnak azt tanácsolta, tagadja le, hogy Olaszországban járt. 
Este hét óra után nem sokkal pedig megérkezett a rendőrség válasza is. Azt írják, "
a felvételen látható rendőri intézkedés szakszerűségét, jogszerűségét a folyamatban lévő parancsnoki kivizsgálás hivatott tisztázni." 

Csütörtökön mi is elmentünk az osztrák határhoz, ahol azt láttuk, hogy egyesével megállítják az autósokat, illetve egy külön sorban a kamionosokat, és szúrópróbaszerűen tesznek fel kérdéseket a sofőröknek. Megkérdezik tőlük, hogy milyen állampolgárságúak, honnan jöttek, és mi az úti céljuk.

Simán kikerültük az ellenőrzést a magyar-osztrák határon

Az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta Lakatos Tibor, a törzs vezetője, hogy a határellenőrzés bevezetése után már négy magyar állampolgárnál rendeltek el hatóságilag házi karantént. Két román állampolgárral szemben megtagadták a belépést, mert Olaszországból érkeztek. Két dél-koreai állampolgárt visszairányítottak Ausztriába, ők vonaton érkeztek a hegyeshalmi határhoz. 

A kormány szerdai döntése értelmében Olaszországból csak a magyar állampolgárokat szabad beengedniük a rendőröknek, mindenki mást vissza kell fordítani a határról. Az Olaszországból érkező magyaroknak pedig kötelező elrendelni, hogy két hetet otthon töltsön. 

(Borítókép: A  rendőrség ellenõrzi a Magyarországra beutazókat Hegyeshalomnál a határátkelőnél 2020. március 12-én. - fotó:  Krizsán Csaba / MTI)