16:00, December 05.
Japán 0
Horvátország 0
al-Dzsanúb Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 05.
Brazília 0
Koreai Köztársaság 0

Bezárják az összes zsinagógát

2020.03.13. 15:05 Módosítva: 2020.03.13. 19:43

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elrendelte budapesti és vidéki zsinagógáik bezárását a koronavírus-fertőzés miatt – közölte az MTI. A Mazsihisz krízismenedzsment-csoportja döntött így.

A zsinagógák bezárása pénteken lép életbe és visszavonásig érvényes. Ennek következtében a közösségi istentiszteletek, esküvők, bár micvák és bát micvák és egyéb, a zsinagógákban tervezett rendezvények elmaradnak.

Elrendelték továbbá a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár bezárását. A Dohány utcai zsinagógát turisták sem látogathatják. Az intézkedés a pénteki kapuzárás után visszavonásig érvényes.

Ezzel egy időben adott ki közleményt az állami fenntartású Holokauszt Emlékközpont, hogy különösen a túlélők és idősebb barátaik egészségi állapota iránt érzett felelősségük tudatában elhalasztják a már meghirdetett programokat és ideiglenesen leállítják a kiállítások látogatását.

A Hit Gyülekezete két napja adott ki közleményt arról, hogy:

  • A budapesti Hit Parkban nem tartanak istentiszteleteket. Online igehirdetés lesz a hit.hu, a Facebook és a Youtube felületén.
  • Országosan a különböző településeken csak olyan istentiszteletek tarthatók, amiken egyszerre 100 főnél kevesebben vesznek részt, (a nagyobb létszámú vidéki gyülekezetek istentiszteleteiket egymást követő, több, 100 fő alatti létszámú összejövetel formájában megtarthatják),
  • Minden összejövetelen törekedni kell arra, hogy a résztvevők minél nagyobb távolságban legyenek egymástól,
  • Az istentiszteleteken kizárólag 60 év alattiak vegyenek részt – kérik a 60 év felettieket, az egészségük védelme érdekében kerüljék a nagyobb létszámú rendezvényeket, közösségi programokat, a nem hitéleti célúakat is,
  • A külföldről hazatérők tizennégy napig önkéntesen maradjanak otthon és sem ők, sem velük közvetlenül érintkező (együtt lakó) családtagjaik ne látogassanak rendezvényeket, gyermekek az iskolákat, óvodákat stb. sem.


  • Tippek
  • Hírek