Kiutasították Magyarországról a karanténban balhézó iráni egyetemistákat

2020.03.13. 17:28 Módosítva: 2020.03.13. 17:30

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság kiutasított Magyarország és az Európai Unió területéről két iráni állampolgárságú, Magyarországon hallgatói jogviszonnyal rendelkező egyetemistát - erősítette meg az Index információját a Belügyminisztérium, miután az operatív törzs sajtótájékoztatóján lapunk rákérdezett erre.

ope

A két egyetemista a Dél-Pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet Szent László Telephelyén a részükre számukra karanténként kijelölt szobát engedély és védőruházat nélkül elhagyta. A közlemény szerint ráadásul többszöri felszólítás ellenére sem mentek vissza a kórházi szobába, hangosan elégedetlenkedtek, az egészségügyi személyzettel szemben agresszíven léptek fel, az utasításaiknak nem tettek eleget.

A kiutasítás végrehajtását egyelőre - a kiutasítás feltételeinek megteremtéséig - felfüggesztették, az érintettek részére kötelező tartózkodási helyet jelöltek ki. 

A két 23 éves férfinek ezen kívül azt is megtiltotta az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság., hogy a következő három évben beutazhassanak Magyarországra. Az egyetemisták ellen a Budapesti Rendőr-főkapitányság járványügyi szabályszegés vétség elkövetése miatt tovább folytatja az eljárást, amely távollévő terheltekkel szemben is befejezhető.