A veszélyhelyzet előtt szünetet hirdetett ki egy tapolcai iskola igazgatója – vállalja a felelősséget

2020.03.13. 13:31 Módosítva: 2020.03.13. 16:16

A koronavírus miatt szerdán kihirdetett, veszélyhelyzetről szóló kormányrendelet szerint az iskolaigazgatók nem rendelhetnek el önállóan szünetet, a tapolcai Széchenyi István Baptista Középiskola igazgatója azonban ezt saját hatáskörében mégis megtette. Szabó Csaba, a Baptista Szeretetszolgálat oktatási főigazgatója az Indexnek azt írta: az iskola igazgatója a kormányrendelet életbe lépése előtt döntött a szünetről, így nem követett el jogszabálysértést. 

Széchenyi István Baptista Középiskola
Széchenyi István Baptista Középiskola
Fotó: Google Street View

Ahogy a Napi.hu megírta: Szollár Gyula arról értesített mindenkit, hogy a „ kialakult egészségügyi helyzetre való tekintettel 2020. március 12-13-ra óvatosságból” saját hatáskörben igazgatói szünetet rendel el. Az iskola honlapján az erről szóló közlemény március 11-én 12:07-kor jelent meg. 

Aznap délután a kormány kihirdette a koronavírus miatti veszélyhelyzetet. Március 11-én este jelent meg és lépett hatályba a veszélyhelyzetről szóló 41/2020-as kormányrendelet, amelyben ez olvasható: „ Az összehangolt védekezés érdekében köznevelési intézményben rendkívüli szünetet az intézményvezető, a jegyző, valamint az Oktatási Hivatal nem rendelhet el.”

Szollár Gyula a Facebookon ezt írta:

Iskolánkban nem volt és jelenleg sincs koronavírusos beteg. Még gyanús sem! A kétnapos tanítás nélküli munkanapot saját hatáskörömnél fogva, és nem utasításra rendeltem el. Az iskola nincs bezárva, az ügyintézések továbbra is folynak, de nem lesz ott 400 tanuló összezárva. Úgy gondolom az elkövetkező négy napban országosan sok minden változhat. Iskolánkban sok veszélyeztetett korú felnőtt is dolgozik és tanulóink sok helyről járnak be. Mindezeket figyelembe véve és mérlegelve óvatosságból hoztam meg döntésemet, amiért természetesen a felelősséget is vállalom.

Az iskola igazgatója nem sértette meg a kormányrendeletet, írta az Indexnek Szabó Csaba, a Baptista Szeretetszolgálat oktatási főigazgatója. Az iskola igazgatója március 10-én, kedden döntött, és március 11-én, szerdán rendelte el a tanítás nélküli munkanapot a veszélyhelyzetről szóló bejelentés és a kormányrendelet hatályba lépése előtt.   

 Járványhelyzet esetén az iskolák bezárása mellett és ellen szóló érvekről ebben a cikkünkben írtunk.