Átutaztunk egész Olaszországon, sehol nem ellenőriztek minket

2020-03-09T105438Z 969737595 RC2AGF9FNRBK RTRMADP 3 HEALTH-CORON
2020.03.13. 12:17

Olaszország lezárása miatt szinte egyik pillanatról a másikra törölte több légitársaság is minden Olaszországot érintő járatát. Egyelőre nem lehet tudni, hány magyar ragadt a koronavírus által leginkább sújtott európai országban, de valószínűleg sokak számára vált kifejezetten nehéz feladattá a magyar konzulátus által is javasolt azonnali hazatérés. Viszont úgy tűnik, jelenleg „csak” a járattörlések nehezítik azt, hogy valaki Olaszországból indulva Magyarországon kössön ki, az elvileg fokozott ellenőrzés nem jelent túl nagy akadályt.

Hiába rendelték el szerdán a veszélyhelyzetet Magyarországon és hiába van itthon elvileg beutazási tilalom érvényben többek között az Olaszországból érkezők számára, az Index stábja csütörtökön a magyar–osztrák határon simán ki tudta kerülni az ellenőrzést.  Egy magyar házaspár pedig arról számolt be név nélkül, szintén csütörtökön az Indexnek, hogy gyakorlatilag úgy jöttek át egész Olaszországon, az olasz–szlovén és a szlovén–magyar határon is, illetve fél Magyarországon, mint kés a vajon. Csütörtök este érkeztek.

Amikor az első magyar kalauztól próbáltuk megtudni, hogy mikor fognak minket, Olaszországból visszatérő utasokat ellenőrizni, ő egy gúnyos félmosollyal közölte, hogy ha eddig nem volt ellenőrzés, akkor valószínűleg már nem is lesz. Ő már ekkor tudhatta, hogy ennek az egész Olaszországból Magyarországra érkezőkre vonatkozó beutazási tilalomnak nagyobb a füstje, mint a lángja

– mesélte az Indexnek Ádám (akinek nem ez a valódi keresztneve), alig néhány órával azután, hogy feleségével, Évával (aki szintén kérte, hogy nevét változtassuk meg cikkünkben) együtt nagy nehezen, többnapos vonatozás után hazajutottak.

A párt Szicíliában érte Olaszország lezárása.

Utólag úgy látják, felelőtlenség volt, hogy múlt héten elutaztak hónapok óta tervezgetett és lefoglalt vakációjukra. Ádámék ezért – saját felelősségüket érezve – sem panaszkodtak amiatt, hogy mivel egyik pillanatról a másikra szüntették meg járataikat a légitársaságok, esélyük sem volt arra, hogy repülővel térjenek vissza Magyarországra.

Az viszont megdöbbentette őket, hogy az itthoni híreket olvasva tájékozottabbnak érezték magukat menet közben mindenféle hivatalos szervnél, amelyekkel kapcsolatba kerültek, és amelyektől segítséget vagy legalább útmutatást vártak volna a hazatérésükkel kapcsolatban. A magyar férfi ráadásul azt állítja,

úgy vonatoztak végig Szicíliából indulva Szlovénián keresztül egészen budapestig, hogy menet közben senki nem mért még csak lázat sem rajtuk.

Senki nem állította meg őket, azt pedig egyáltalán nem kellett sem az olasz–szlovén, sem a szlovén–magyar határon igazolniuk, hogy nem fertőzöttek. Arra készültek, hogy talán már a vonaton is elkülönítik őket, esetleg a vonatról leszállva viszik őket egyből vizsgálatra vagy karanténba. De nem így lett. 

Mikor befutott velük a vonat, ott álltak tanácstalanul a Déli pályaudvaron, még azt sem tudták, hogy a saját otthonukig hogyan lenne célszerű eljutniuk. Hiába hívták fel a koronavírus-ügyeletet mindkét zöldszámon, mindkettő folyamatosan foglaltat jelzett. Amikor végre mégis elértek egy diszpécsert az egyik számon, és elmondták, hogy épp most tértek haza Olaszországból, közölték velük, hogy nyugodtan menjenek haza taxival, csak hátra üljenek be mindketten, hogy messzebb legyenek a sofőrtől.

Igazából már a taxi is Ádámék ötlete volt, nem akarták ugyanis megkockáztatni, hogy a BKV-n esetleg másokat is megfertőzzenek.

A hosszú hazaútjuk alatt több önként vállalt óvintézkedéssel igyekeztek minimalizálni a fertőzés kockázatát, annak ellenére, hogy maguk sem tudják, elkapták-e a koronavírust, tüneteik egyelőre ugyanis szerencsére nincsenek. Ádám és Éva azon kívül, hogy nem BKV-ztak haza a pályaudvarról, azt is megtették, hogy:

  • egészségügyi maszkban utaztak a vonaton és később a taxiban is (a maszkokat még itthonról vitték magukkal Olaszországba, elővigyázatosságból);
  • amint elhagyták Olaszországot, magukra zárták a vonat fülkéjét, hogy ne kerüljenek olyan utasokkal egy légtérbe, akik nem jártak olasz területen;
  • külön jelezték a kalauznál, hogy Olaszországból jönnek;
  • Budapesten is úgy hívtak taxit, hogy jelezték a diszpécsernek: Olaszországból jönnek, ezért volt olyan társaság, ami nem is küldött autót értük.

Ha én most fognám magamat, bemennék a belvárosba, és végigsétálnék a körúton, akkor senki egy rossz szót nem szólhatna, mert semmi bizonyíték nincs arra, hogy Évával mi ma reggel még Olaszországban voltunk. Ez számomra a médiában beharangozott szigorú óvintézkedésekhez képest elég fura

–  összegezte Ádám, hogyan érzi magát hazaérkezve.

Az a diszpécser, akit a koronavírus ügyeleti számán elértek, gyakorlatilag azt mondta a magyar párnak, hogy ha nem érzik rosszul magukat, éljenek nyugodtan a normális életvitelük szerint, nem kell bejelentkezniük sehova. A magyar férfi szerint most csak a saját lelkiismeretükön múlik, hogy otthon maradnak-e, ezzel csökkentve a koronavírus terjedésének esélyét.

Ádámék mindenesetre azt tervezik, hogy a következő két hétben tényleg nem mennek sehová, kettesben maradnak otthon, és barátok segítségével fognak arról gondoskodni, hogy mindenük meglegyen.

Az, hogy Ádámot és Évát nem tesztelték koronavírusra a hazatérésük után, lehet, hogy nem túl megnyugtató a járványveszély idején, de nem is meglepő. Szerdán ugyanis maga az országos tisztifőorvos beszélt arról, hogy az Olaszországból hazatérőknek a kormány csak javasolni tudja, hogy maradjanak otthon, de nem kötelezheti őket erre. Az viszont, hogy egyik határon sem ellenőrizték a Szicíliából hazavonatozó magyar párt, mindenképp felvet kérdéseket az Olaszországból érkezőkre vonatkozó, szerdán meghirdetett beutazási tilalommal kapcsolatban.

(Borítókép: Rendőrök ellenőrzik az utasokat a milánói vasútállomáson 2020. március 9-én. Fotó: Flavio Lo Scalzo / Reuters)