A büntetés-végrehajtás cége az alapanyaghiány miatt emelte sokszorosára a szájmaszkok árát

2020.03.13. 05:54
Február elseje óta a hazai börtönökben 270 800 darab védőmaszkot gyártottak, és adtak át a kórházakat fenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központnak, közölte az Index kérdésére a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága. A BVOP közlése szerint a szájmaszkokat korábban nettó 7 forint 50 filléres egységáron értékesítették, jelenleg a megnövekedett kereslet és az alapanyag árának emelkedése miatt nettó 62 forint 50 fillér áron szállítják. Ez az ár messze elmarad a kereskedelmi forgalomba lévő szájmaszkok jelenlegi árától.

Olvasóink és a megkérdezett gyógyszertárak beszámolója szerint hihetetlenül megdrágultak a koronavírus járvány idejére az orvosi szájmaszkok, már ha egyáltalán lehet kapni őket. A járvány előtt a patikákban átlagosan 50 forintért lehetett megvenni egy egyszerű, papírból készült sebészi maszkot, ez ma 600-800 forintba kerül.

Az nem biztos, hogy a patikákban kapható maszkokat mind a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BVOP) cége gyártja, elképzelhető, hogy ezeket más forrásból szerzik be. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a koronavírus miatti veszélyhelyzet kihirdetésekor azt mondta: 120 ezer, már megrendelt maszk áll Hamburgban, mert a németek teljes exporttilalmat rendeltek el, és nem engedik ki a szállítmányt az országból.  

A szájmaszkok egy részét a börtönökben készítik, ezért megkerestük kérdéseinkkel a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságát. Válaszuk szerint az Adorján-Tex Kft. a büntetés-végrehajtási szervezet gazdasági társaságaként a koronavírus elleni védekezést koordináló Operatív Törzs feladat-meghatározása alapján kezdte meg az egészségügyi védőmaszkok gyártását.

"Ezt a feladatot a büntetés-végrehajtási szervezet 2020. február 1-je óta folyamatosan végzi, amelynek keretében közel 300 ezer – pontosan 270 800 - darab védőmaszkot már átadott az Állami Egészségügyi Ellátó Központnak." Ezen felül, több egészségügyi intézmény és kórház is rendelt tőlük maszkot. A maszkok gyártása és kiszállítása folyamatos. 

Az árakra vonatkozó kérdésünke a következő válasz érkezett:

A kezdeti, februári megrendelések időpontjában az Adorján-Tex Kft. által gyártott védőmaszkok darabonkénti egységára nettó 7 forint 50 fillér volt, később azonban a koronavírus megjelenése által generált – világméretű – alapanyaghiány és kereslet értelemszerűen megnövelte az előállítási költségeket, ezért jelenleg nettó 62 forint 50 fillérért történik az értékesítés.

Az előállítási ár tehát nyolcszorosára emelkedett. A BVOP azt írja: az Adorján-Tex Kft. az alapanyag beszerzési árának növekedésére figyelemmel arányos mértékben emelte a szájmaszkok egységárát. Ez messze elmarad a kereskedelmi forgalomba lévő szájmaszkok jelenlegi árától.

Korábban Lakatos Tibor ezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője azzal indokolta az áremelést, hogy a büntetés-végrehajtási intézetek három műszakban készítik a maszkokat.