Minden, amit a magyarországi koronavírus-fertőzöttekről tudunk

AJO 0378
2020.03.13. 23:43

Ahogy folyamatosan érkeznek hírek új fertőzöttekről, illetve egyre több információ derül ki róluk különböző forrásokból, egyre nehezebb követni a helyzetet. Jelenleg 19 eset van, megpróbáltuk egy helyre összegyűjteni, amit tudni lehet az egyes emberekről, nem időrendi sorrendben, hanem tömbösítve, hogy kirajzolódjon a fertőzések menete. 

Az Izraelt megjárt turisták

  1. Egy 27 éves magyar férfi. Korábban Izraelben járt egy másik, már korábban diagnosztizált magyar fertőzöttel. Mint az Indexnek elmondta, összesen hatan utaztak Izraelbe magánutazáson. A Szent László kórházban van jelenleg elkülönítve.
  2. A másik, Izraelben járt magyar, a UPC Magyarország egyik alkalmazottja. Miatta ürítették ki csütörtökön a Haller Gardens irodaházat. 27 éves. Magyarországon is kapcsolatba került külföldiekkel, akiknek a nemzetisége nem ismert.

A Debrecenben élő brit férfi és ismerősei

  1. Egy Debrecenben élő, 69 éves brit férfi, aki Milánóban dolgozva fertőződött meg. A férfi még február 29-én, repülővel érkezett Milánóból Debrecenbe, majd pár nappal később került kórházba, amikor megjelentek nála a tünetek, és köhögni kezdett.
  2. A Debrecenben élő brit férfi 59 éves, magyar felesége.
  3. A Debrecenben élő brit férfi egyik magyar kontaktja, egy magyar nő. Mire kimutatták nála a fertőzést, már napok óta a Szent László kórházban volt elkülönítve.

Az idős férfi és felesége

  1. 70 éves, súlyosan beteg magyar férfi, akit külföldön élő fia fertőzhetett meg.
  2. Az idős magyar férfi beteg felesége.

Az iráni egyetemista kör

Összesen hét iráni egyetemista, és egyikük barátnője. A legtöbb egyetemista a Semmelweis Egyetemre jár, és egy baráti körhöz tartozik, de van olyan is, aki a Szent István Egyetemen tanul, és nem ismeri a többieket. Az egyikük azóta meggyógyult. Két 23 éves férfit pedig kiutasítottak, mert balhéztak a karanténban. A végrehajtást egyelőre felfüggesztették.

Az - eddig -  magányos esetek

  1. Egy 67 éves magyar férfi. Munkájából adódóan sok külföldivel találkozik. A Szent László kórházban van jelenleg elkülönítve.
  2. 41 éves férfi, magyar állampolgár, nyíregyházi. Hollandiában és Angliában járt a közelmúltban. A Szent László kórházban van jelenleg elkülönítve. Ő az a beteg, akit a kótaji háziorvosi rendelőben azonosítottak március 11-én. Nyíregyházán egy vendéglátóiskolát be kellett zárni, mert olyan rendezvényen szolgáltak fel a diákok, amelyen ott volt a férfi is. az élettársa a Marso Kft.-nél dolgozik, a cég rendkívüli munkaszünetet rendelt el péntekre, az összes alkalmazottat hazaküldték a nyíregyházi telephelyről
  3. Negyvenes éveiben járó nő. Saját bevallása szerint nem járt külföldön, és nem is érintkezett külföldiekkel. Hat nappal ezelőtt hajnal háromkor jelentkezett a Szent László Kórház koronacentrumában. Napokon át a Szent János kórházban volt elkülönítve. Müller Cecília korábban egyelőre csak annyit tudott mondani róla, hogy a kollégái Ausztriában voltak síelni, de hozzátette, hogy "ez az információ még revízióra szorulhat". Az Indexnek ugyanakkor egy kórházi forrás azt állította, hogy csak azért hitték erről a betegről, hogy nem járt külföldön, mert rosszul kérdezték ki a betegfelvételnél, valójában ő is síelni volt az olasz határ mellett. Feltehetően ő a Vízivárosi Irodaház egyik bérlőjének munkatársa, mert az irodaház üzemeltetőjének közlése szerint egy ott dolgozó azok között volt, akikről csütörtökön tettek hivatalosan bejelentést. És feltehetően az ő gyermeke jár a Toldy Gimnáziumba.

 Borítókép: Ajpek Orsi / Index