Sarkvidéki hidegbetöréssel télies fordulat jön jövő hét végén

2020.03.13. 18:30 Módosítva: 2020.03.13. 18:51

Nem sokáig örülhettünk a csütörtöki jó időnek, a hosszútávú előrejelzések szerint jövő péntektől erős lehűlés érkezik az országba - írja többek közt az Időkép.hu. Az Országos Meteorológiai Szolgálat is ugyanezt állította tegnapi bejegyzésében

sarkvidi.png

A pénteki hidegfront miatt a következő napokban visszatérnek a hajnali fagyok, de a jövő hét első felében ismét egyre melegebb lesz, a hét közepére az éjszakák is enyhülni fognak, Sándor és József meleget hoz zsákjában, újra megközelíthetjük a 20 fokot.

Benedek azonban már nem lesz ilyen kegyes - fogalmaz az Időkép. A kontinens nagy részét uraló anticiklon a Brit-Szigetek fölé húzódhat, utat nyitva ezzel az észak felől érkező hideg, sarkvidéki eredetű hideg levegőnek.

Így várhatóan jövő hét péntektől erős lehűlés jöhet, akár téliesebb fordulat is lehet. 

Az OMSZ úgy fogalmaz, az anticiklon Európa északi, északnyugati területei fölé húzódhat, ami megnyithatja az utat a sarkvidéki, hideg légtömegek előtt. A legtöbb előrejelzés alapján ekkor a hőmérséklet már az átlag közelébe, illetve az alá csökkenhet, változékonyabb, szelesebb, csapadékosabb lehet az idő.

A Metkép.hu azt írja, nem zárható ki télies csapadék (magyarul hó) érkezése sem, bár ezt ennyire előre még nem lehet pontosan megmondani. Az OMSZ ezt úgy fogalmazza meg:

hogy ez együtt járhat-e egy késői havas periódussal, azt még korai lenne kijelenteni, de semmiképpen sem zárható ki.

Mindegyik időjós oldal arra figyelmeztet, hogy a nagy időtávlat miatt a lehűlés pontos tér- és időbeli lefolyása még bizonytalan, naprakész információkért naponta kell figyelni a híreket.