Leó, Szaniszló
4 °C
17 °C

Emmi: Több ezer doboz maszkot kaptak a háziorvosok

2020-02-21T070317Z 1027167684 RC2V4F97X23N RTRMADP 3 CHINA-HEALT
2020.03.14. 14:49

Az elmúlt hetekben mintegy négyezer doboz maszkot vehettek át a háziorvosok a mentőállomásokon a koronavírus-járvány elleni hatékony védekezés érdekében - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szombaton az MTI-vel.

A közlemény szerint a kormány ingyenesen juttat maszkokat az állami készletekből azoknak a háziorvosoknak, akik nem rendelkeznek megfelelő szájmaszkkal. A maszkokat a megyei központi mentőállomásokon vehetik át személyesen, vagy egy kolléga több háziorvosnak egyszerre, meghatalmazással. A mentőállomásokon további 1700 doboz maszk áll rendelkezésre, a legtöbb Budapesten. Hétfőtől pedig az eddigieken felül, további három speciális maszkot vehetnek át a háziorvosok - írták. Hozzátették, már megkezdődött az újabb maszkok leszállítása a mentőszolgálat megyeszékhelyeire.

Mivel a háziorvos telefonon kérdezi ki a beteget, majd szükség esetén az erre rendszeresített vonalon hívja a mentőket, a háziorvosok és az ügyeletes orvosok koronavírus gyanús betegekkel történő találkozása minimális. Ennek ellenére kiemelten fontos, hogy a háziorvosok megfelelő maszkkal óvják magukat a fertőzéstől, és ezáltal zavartalanul folytathassák a gyógyítást, írják.

Az Emmi (kormány) és a Magyar Orvosi Kamara (MOK) közötti elmúlt napok kemény üzengetéséről - ami többek között az egészségügyi dolgozók védőfelszereléseiről szólt - többek között ebben a cikkünkben írtunk.

(Borítókép: szájmaszkokat csomagolnak egy Hong Kong-i gyárban. Fotó: Tyrone Siu/Reuters)