Koronavírus: lezárják a BKV-s buszok utasterének elejét a sofőrök védelme miatt

2020.03.14. 13:55

Egy buszsofőröknek készült tájékoztatóról készült olvasói fotót osztott meg a Magyarbusz [Info] nevű Facebook-oldal. Azt írják, "várhatóan újabb, a koronavírus terjedését gátolni igyekvő intézkedések lépnek életbe Budapesten, ezúttal a buszvezetők egészségének védelme érdekében: az olvasónktól kapott, az Óbudai Autóbuszgarázsból származó fénykép szerint

a buszok utasterének eleje az első üléssor vonalában, az első ajtóval együtt leválasztásra kerül.

Az utascserét kizárólag a második és a harmadik, illetve csuklós buszok esetében a negyedik ajtón keresztül kell lebonyolítaniuk a járművezetőknek.

Fotó: olvasói fotó/Magyarbusz [Info]
Fotó: olvasói fotó/Magyarbusz [Info]

Az oldal azt is hozzáteszi: "A VT-Arriva háza tájáról is érkezett hozzánk hasonló fénykép, az intézkedés további részleteiről egyelőre csak annyit tudunk, hogy a buszok folyamatosan kapják meg az elválasztó kordonozást, a lehető leggyorsabban."

A megosztott kép a sofőröknek üzent, azt írták, ne szedjék le az elválasztókat, és csak második, harmadik, csuklósbuszok esetén a negyedik ajtókon végezzék az utascserét. A kommentelők között volt, aki pécsi buszról küldött ilyen elválasztós képet.

Vitézy Dávid a Budapesti Fejlesztési Központ vezérigazgatója azonban Facebookon erősítette meg:

Hétfőtől Budapesten is bevezetik az első ajtó környezetének lezárását a járművezetők védelmében - fontos és helyes intézkedés, azok védelmében, akik nélkül esély sem lenne a rendszer működésének fenntartására

- írta.

Frissítés Szombat estére a BKK is megerősítette közleményében, hogy a járművezetők érdekében az első ajtót nem nyitják majd ki, a buszok első részét pedig kordonnal zárják el, hogy az ajánlott távolság tartható legyen a fertőzésveszély elkerülése érdekében. Az intézkedés határozatlan időre szól. A BKK azt is írja, hogy szerintük a korlátozás nem okoz majd zsúfoltságot a járműveken, ugyanis az oktatási intézmények ideiglenes bezárása és az egyre több cégnél bevezetett home office miatt kevesebben használják a járműveket, mint általában.

Azt már korábban írtuk, hogy budapesti döntés született járványvédelmi okokból arról, hogy felfüggesztik az elsőajtós felszállást a BKV járművein a tumultust elkerülendő.