Rafael
19 °C
33 °C

A plázák bezárását, közegészségügyi határzárt akarnak az ellenzéki pártok

NAK 7938
2020.03.14. 15:47

LMP: Zárják be a plázákat

Az iskolákkal együtt hétfőtől be kell zárni a plázákat is, csak a gyógyszertáraik és az élelmiszerboltjaik maradjanak nyitva - írta az MTI-hez eljuttatott szombati közleményében az LMP. Az ellenzéki párt szerint az intézkedésre azért lenne szükség, mert az iskolák bezárása miatt a tanulók egy része közösségi tereken töltené az idejét.

Biztosítani kell ezért azt is, hogy a szülők otthon maradhassanak a gyermekeikkel, és ne érje őket anyagi hátrány emiatt - javasolja a kormánynak és a munkáltatóknak az LMP.

Jobbik: Közegészségügyi határzárt!

Haladéktalanul be kell vezetni Magyarországon a közegészségügyi határzárt a koronavírus elleni védekezés érdekében - jelentette ki Csányi Tamás, a Jobbik országgyűlési képviselője szombati budapesti sajtótájékoztatóján. Szerinte a határzár elrendelését nem lehet halogatni, Csehország, Ukrajna és Lengyelország után Magyarországon is meg kell hozni ezt a döntést.

Zárják le a határokat a külföldiek előtt, ők csak állandó magyarországi lakcímmel vagy letelepedési engedéllyel léphessenek be, a magyarok pedig ne utazhassanak külföldre!

DK: Gazdaságvédelmi akcióterv kell

A járványveszély miatt nem csak az emberéleteket, hanem a vállalkozásokat is védeni kell, a DK ezért gazdaságvédelmi akcióterv kidolgozására szólítja föl a kormányt. Az ellenzéki párt kedvezményes hitelekkel és támogatásokkal segítené a kis- és közepes vállalkozásokat. A járvány idejére mentesíteni kell ezeket a cégeket az adó- és járulékfizetési kötelezettség alól, hogy ne jussanak csődbe.

MSZP: A köztévé vállalja magára az oktatási anyagok terjesztését

Az MSZP szerint Orbán Viktor miniszterelnök későn ismerte fel, mi a helyes cselekedet, mert csak péntek este jelentette be az iskolák bezárását - mondta Kunhalmi Ágnes szocialista országgyűlési képviselő szombaton Budapesten, sajtótájékoztatón.

Azt kezdeményezik, hogy horvát mintára a közszolgálati televízió vállalja magára az alsó tagozatos diákok tananyagának terjesztését, a felsősöknek és a középiskolásoknak pedig vezessék be a távoktatás rendszerét.

Kilencven milliárd forintból működik a közszolgálatinak nevezett állami tévé, végre valami haszna is lenne.

A kezdeményezéssel a DK is egyetért, Arató Gergely azt mondta, a köztévé adóit át kellene állítani oktatási műsorok sugárzására, majd azokat elérhetővé kellene tenni az interneten.

A szocialista képviselő azt mondta: 2010 után lényegében leállították azokat a digitális tananyagfejlesztéseket, amelyeket az előző kormányok elkezdtek, ezeknek a leporolása most segítséget jelenthet. Szerinte az érettségit nem lehet elhalasztani, szerinte ugyanis minden jogi és technikai eszköz megvan arra, hogy az eredetileg május 4-én kezdődő vizsgákat megtartsák, ha kell, akkor kizárólag az írásbeli feladatokkal.

DK: A gyerekükkel otthon maradó szülők kapjanak teljes bért

A DK azt javasolja a kormánynak, tegye lehetővé, hogy a koronavírus-járvány miatt gyermekükkel otthon maradó szülők a felügyelet idejére is a korábbi fizetésüknek megfelelő összeget kaphassanak kézhez - mondta Arató Gergely, a párt országgyűlési képviselője szombaton Budapesten, sajtótájékoztatón. Az ellenzéki politikus emlékeztetett, az iskolás korú gyermeket nevelő szülők egyikének azért kell otthon maradnia, hogy elkerüljék az idős nagyszülők megfertőződését.

Hangsúlyozta, a kormánynak meg kell szerveznie az olyan hivatással rendelkező szülők - például rendőrök, katonák, egészségügyi dolgozók, vagy a sajtó munkatársai - gyermekeinek felügyeletét, akik nem tudnak otthon maradni. A DK politikusa fontosnak nevezte, hogy a rászoruló gyermekeknek a következő időszakban is el kell juttatni az iskolai étkeztetést.

Arató Gergely újabb kérdésekre megjegyezte, jól vannak a DK önkéntes karanténba vonult politikusai, köztük Gyurcsány Ferenc pártelnök.

(Borítókép: Nagy Attila Károly/Index)