Csak a sürgősségi műtétekhez kapnak vért a kórházak

2020.03.14. 10:19

A kihirdetett veszélyhelyzetre hivatkozva csak a sürgősségi műtétekhez biztosítja a vérkészítményeket az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) a kórházaknak – értesült a Népszava. A lap szerint az intézmények sorra állítják le azokat a tervezett beavatkozásokat, amelyeknél szükség lehet nagyobb mennyiségű vérre. Így például a különböző nagy ízületi (csípő-, térdprotézis), valamint a sérv- és epeműtéteket. Az Index kereste a vérellátó szolgálatot, de egyelőre nem sikerült megerősíttetnünk az információt.

Három napja az OVSZ azt közölte, hogy minden olyan véradót kizár 30 napra a véradásból, aki február 5-e után külföldön járt. A kiszűrés a külföldi terület elhagyásának időpontjától kezdődik. A vérellátó viszont az kérte, hogy aki egészségesnek érzi magát és a fenti korlátozással nem érintetett, vegyen részt véradáson.

Frissítés 14:30-kor: Az OVSZ megkeresésünkre azt válaszolta, hogy a kialakult járványügyi helyzet következtében számos vérgyűjtési eseményt visszamondtak a véradásnak otthont adó munkahelyek, intézmények. Ennek következtében az Országos Vérellátó Szolgálat átmeneti jelleggel elsősorban a sürgősségi ellátáshoz biztosítja a vérkészítményeket (különösen gyermekgyógyászat, szülészet, szívsebészet, onkológia, hematológia, transzplantáció).

Kizárólag azok a műtétek kerülhetnek átütemezésre, amelyek halaszthatóak, nem veszélyeztetik a betegek életét, egészségi állapotát.

Az OVSZ mindent elkövet annak érdekében, hogy az eredeti tervek szerint dolgozhassanak az egészségügyi intézmények, ugyanakkor

a kórházak részéről is észerű vér- és vérkészítmény-felhasználást kértünk.

A kórházi vérdepókat hétfőn feltöltik, amelyből a sürgősségi ellátást biztosítani tudják. A bevezetett korlátozásokat folyamatosan felülvizsgálják, alkalmazkodva az aktuális helyzethez.