Nem tartják meg az OKTV döntőit

2020.03.15. 13:02

Frissítés: Cikkünk megjelenése után az Oktatási Hivatal közölte: a járványveszély miatt nem rendezik meg az OKTV döntőit, az eredményeket pedig a már lezajlott versenyfordulókon elért eredmények alapján határozzák meg. "Mivel minden OKTV-tárgyból megrendezték a tanulók iskoláitól teljesen független második versenyfordulókat, a szakmai bizottságok a végeredményeket e tanévben – rendkívüli módon– a 2020. március 13-áig elért eredmények alapján állapítják majd meg" – írták vasárnapi közleményükben.

A járványveszély ellenére sem halasztják el az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyek (OKTV) hétfőtől esedékes döntőit. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) más versenyeket lemondott, az OKTV-vel azonban kivételt tett, így az OKtatási Hivatal a legutolsó, pénteken kiküldött értesítése szerint a fővárosi döntőket megtartják. Ezekre az ország számos pontjából érkeznek a diákok és szüleik, hogy egy-egy teremen összegyűlve a versenyzők megírják a döntő írásbeli feladatait vagy szóban válaszoljanak a vizsgabizottság kérdéseire.

Egyelőre az Oktatási Hivatal nem értesített a versenyek elhalasztásától azután sem, hogy péntek este - megváltoztatva aznap reggeli álláspontját - Orbán Viktor az iskolák hétfőtől érvényes bezárását jelentette be.

Tanítanék: Halasszák el a döntőt!

A Tanítanék mozgalom a Facebookon a döntő későbbi időpontban való megtartását javasolta.

A döntés még az iskolabezárások előtt született, azonban azóta sem módosították. Az ország különböző részeiből érkeznek versenyzők, a holnapi matematika döntőre feltehetőleg már ma este elindul az, aki messziről érkezik. A versenyeket el kell halasztani. Sem a versenyzők, sem a zsűrik nincsenek olyan lelkiállapotban, hogy jól teljesítsenek, s legfőképp komoly egészségügyi kockázata van a versenyen való részvételnek.

- írta a Tanítanék Facebook-oldalán.

Kérdéses, hogy az ország távolabbi részéről érkezők nem mondják-e le nagyobb eséllyel a részvételt a járványveszély miatt, mint a fővárosiak, akiknek kisebb utat kell megtenniük, amivel sérülhet a részvetők esélyegyenlősége is.