Csak akkor ellenőriznek a Liszt Ferenc repülőtéren, ha arról hatósági döntés van

2020.03.15. 16:10 Módosítva: 2020.03.15. 16:23

Több olvasónk is írta, hogy nem veszik valami szigorúan a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren az érkező utasok ellenőrzését, valaki például arról számolt be, hogy szombat este érkezett vissza Madridból, azonban a repülőgépről leszállva semmilyen rendkívüli intézkedést nem tapasztalt. 

A dologgal kapcsolatban megkerestük a repteret üzemeltető Budapest Airportot is, akik elmondták, hogy az érintett hatóságokkal az új koronavírus megjelenésének kezdetétől fogva folyamatosan egyeztetnek, és az elrendelésre kerülő óvintézkedéseket azonnal és maradéktalanul bevezetik. Azonban ők nem dönthetnek hatósági feladatok elrendeléséről és bevezetéséről.

A Budapest Airport százmillió forintos nagyságrendű felszereléssel és eszközzel rendelkezik a szükséges védőfelszerelésekből és a fertőtlenítéshez szükséges anyagokból, szükség esetén pedig biztosítani tudja az elkülönítő és karantén helyiségeket. Testhőmérséklet mérés esetén a Budapest Airport saját és bérelt hőkamerákkal és kézi lázmérőkkel látja el a feladatot.

– írták.

Utasok a Liszt Ferenc-repülőtér 2B terminálján 2020. március 12-én.
Utasok a Liszt Ferenc-repülőtér 2B terminálján 2020. március 12-én.
Fotó: Kovács Tamás / MTI

Na, de mi van a hazatérőkkel? 

Arra is rákérdeztünk a Budapest Airportnál, hogy milyen ellenőrzés folyik jelenleg a repülőtéren a koronavírussal kapcsolatban. A BA elmondta, hogy a Kínából, Dél-Koreából, Iránból, Izraelből vagy Olaszországból érkező külföldi állampolgárok nem léphetnek az ország területére, az ezekből az országokból érkező magyar állampolgároknak pedig kötelező szűrővizsgálaton kell átesniük. 

A nem schengeni járatok esetében az útlevélellenőrző kapuknál minden utas útlevelét ellenőrzik. Az útlevél ellenőrzés mellett az utast kikérdezik (járt-e az utas az öt ország valamelyikében az elmúlt 14 napban) illetve szükség esetén megmérik a testhőmérsékletét és további tünetvizsgálaton esik át.

– írták válaszukban,

Amennyiben az utas magyar állampolgár és nem járt az öt ország valamelyikében, beléphet Magyarországra. Ha járt ezen országok valamelyikében, a fenti szűrési protokoll lép életbe. Amennyiben az utas külföldi állampolgár és nem járt az öt ország valamelyikében, további intézkedés nélkül beléphet Magyarországra. Ha járt ezen országok valamelyikében, nem léphet be Magyarország területére – írja a Budapest Airport. Amennyiben a külföldi állampolgár Magyarországra történő belépését megtagadják, de nem merül fel fertőzés gyanúja, elutazik, indulásig az erre kijelölt tranzit területen várakozik.

Ha felmerül a fertőzés gyanúja, az erre kijelölt elkülönítő helyiségbe helyezik, ahol további vizsgálatokat követően a hatóság és az orvos dönt a további lépésekről. A repülőgép személyzetére ugyanezek az intézkedések vonatkoznak.

– olvasható a repülőtér válaszában.

De  akkor hogy lehet, hogy a súlyosan fertőzött Spanyolországból minden gond nélkül be tudtak lépni az emberek az országba?

Egészen egyszerűen még nem született hatósági döntés arról, hogy szűrni kéne ezeket az embereket, a Budapest Air válaszában belinkelte a Kínából, Olaszországból, Dél-Korából és Iránból érkező emberekre vonatkozó hatósági intézkedéseket. Arra a kérdésre, hogy lesz-e változás, azt mondták, hogy ez az operatív törzs hatásköre, ők nem dönthetnek saját hatáskörben az emberek ellenőrzéséről.