A legtöbb koronavírusos eset Budapesthez köthető

2020.03.15. 17:46 Módosítva: 2020.03.15. 20:35

Az operatív törzs vasárnapi sajtótájékoztatóján Kovács Zoltán kommunikációért felelős államtitkár beszélt a koronavírus első magyar áldozatáról. „Ami ebből a sajnálatos esetből nyilvánvaló, az egészségügyben dolgozók az emberi életért küzdenek” – mondta, és elhangzott, még, hogy egyre több országban lépnek át az egyéni megbetegedésekből csoportossá, tömegessé, ezt próbálják itthon megakadályozni. 

Szó esett arról, hogy Pintér Sándor belügyminisztert koronavírusra tesztelték. A belügyminiszterre is ugyanazok a protokollok vonatkoznak, mint bárkire, és minden érintett belügyes személyt alávetettek ennek. Amíg a mintavétel eredménye nem jön meg, addig önkéntes izolációba kerülnek az érintett emberek, a teszteredmények egy napon belül futnak be, ezekről hétfőre ígérnek tájékoztatást. 

Lakatos Tibor, az operatív törzs vezetője elmondta, az új megbetegedettek között van olyan, aki korábban Olaszországban járt, olyan is, aki Ausztriában járt, vagy egy megbetegedett személy kontaktja van. Jelenleg is folyik a kontaktuskutatás.

Az új megbetegedésekkel kapcsolatban az esetek száma jelentősen megnőtt, de még nincs gócpont, az esetek zöme Budapesthez kötődik. Akik új betegként kerültek be, azoknak az állapota kielégítő, mondta. 

Ellenőrzik a határokon belépőket, és 907 magyar állampolgárt helyeztek házi karanténba már. Két embert szállítottak a határokról megfigyelésre. A rendőri intézkedésekkel együtt a házi karanténba lévők bekerülnek a rendőrségi rendszerbe, és a helyi rendőri erők tudják ellenőrizni őket.

Volt olyan hatósági házi karanténra rendelt ember, akit egy vendéglátó helyen értek el a rendőrök, ezért intézkedniük kellett. 

Szóba került, hogy a napokban elhunyt egy 99 éves ember, akinek a lánya koronavírusos, szóval felmerült a kérdés, hogy végeztek-e tesztet nála. Erre Kovács annyit mondott, hogy nemzetközileg és a magyar eljárásoknak megfelelően végzik a teszteket.

„Teljesen fölösleges hangulatot kelteni, hogy valaki okosabbnak tartja magát a szakértőknél” – hangzott el sokadjára Kovácstól a sajtótájékoztatón, aki többször kitért a konkrét válaszadás elől. A Magyar Orvosi Kamara vasárnap kiadott egy 11 pontos javaslatcsomagot, melynek része a lakhelyelhagyás korlátozása. Az erre vonatkozó kérdésre Kovács elmondta, hogy a MOK által tett javaslatokat már átvizsgálta az operatív törzs. Politikai akciónak tekintette a Magyar Orvosi Kamara sajtón keresztüli üzengetését. 

  • A Budapest lezárásával kapcsolatban álhírt terjesztő személy ellen közveszéllyel fenyegetés bűncselekmény miatt folyik büntetőeljárás, két évig terjedő börtönbüntetést kaphat. 
  • Lakatos elmondta, hétfőn Kiskunhalason kezdődik meg a mobil konténerkórház felépítése, ez az esetleges kapacitáscsökkenés esetén bevonható a gyógyító-megelőző vagy megfigyelési tevékenységbe.
Meghalt az első magyar koronavírusos beteg: az Operatív Törzs sajtótájékoztatója