Orbán a határon túliaknak írt levelet március 15-én, az ellenzék közös videóval üzent

2020.03.15. 09:24 Módosítva: 2020.03.15. 12:09

Orbán Viktor miniszterelnök nyilvános levelet írt a határon kívüli magyarságnak a március 15-i nemzeti ünnepen, írja az MTI Havasi Bertalanra, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkárra hivatkozva.

A kormány március 15-én a Facebookon reggel a napok óta a tévében ismételgetett ünnepi, egyperces szpottot tette ki, aminek a címe: Emlékezzünk együtt a hősökre! - A haza minden előtt. Ezen túlmenően Orbán Viktor levelet írt, amelyben az olvasható az MTI szerint, hogy

1848. március 15-e minden magyar közös öröksége és ünnepe. 172 év óta ezen a napon együtt teszünk hitet szabadságunk és nemzeti összetartozásunk mellett.

A kormányfő március 15-ét Trianon 100 éves megemlékezésével is egybe hozta. "Akárcsak 172 évvel ezelőtt, amikor Gábor Áron nélkül gyorsan elbukott volna a szabadság ügye, Magyarország ma sem létezhet az erdélyi, délvidéki, felvidéki és kárpátaljai magyar közösségek nélkül, amelyek megerősítése és jogainak védelme közös feladatunk és felelősségünk" - írta, hozzátéve: "a '48-asok követőiként azt kívánjuk, s arra esküszünk, hogy az egyedülálló nyelvi, szellemi és kulturális örökséget, amelyet több mint ezer év leforgása alatt a Kárpát-medencében létrehoztunk, megtartjuk, és mindannyiunk javára tovább is gyarapítjuk".

A március 15-iki állami és önkormányzati megemlékezéseket a koronavírus miatt lemondták, ezért sincsenek utcai események.

A Parlament előtt katonai tiszteletadás mellett felvonták a nemzeti lobogót vasárnap délelőtt. A zászlót Áder János köztársasági elnök és Kövér László házelnök jelenlétében a Himnusz hangjaira a honvédség díszegysége vonta fel, írta az MTI. Az eseményen közreműködött a központi katonazenekar és a lovas díszegység.

A téren mindössze néhány ember követte végig az idei nemzeti ünnep egyetlen központi programját. Mai program lett volna még Orbán Viktor miniszterelnök múzeumkerti beszéde, valamint a Kossuth- és a Széchenyi-díjak átadása, ezeket lemondták a koronavírus miatt.

Az ellenzéki táborból a DK töltött fel videót a Facebookra, amelyben először Jakab Péter, a Jobbik elnöke szólalt meg: Azt mondta, 1848-ban a konzervatívok a liberálisokkal, a nemesek a jobbágyokkal fogtak össze az országot fojtogató feudalizmus ellen, és szerinte ma a feladat ugyanez:

lebontani azt a rendszert, "ami nem a tisztességet támogatja, hanem a korrupciót, ami leépíti a jogállamot, ami gyűlöletbe taszít". Azt üzente Orbán Viktor kormányfőnek, hogy rajta is kokárda van, mert mi mindannyian magyarok vagyunk.

Ne a vírus söpörjön végig, hanem a szabadságvágy, mondta. Hadházy Ákos azt mondta ezután a videóban, hogy a márciusi hősök összefogtak és a tettek mezejére léptek. A szocialista Kunhalmi Ágnes Szemere Bertalanról beszélt, és szerinte amint annak idején, ma is korszakváltó demokratikus kormányváltásra van szükség. Ez az üzenete ma is 48-nak.

Cseh Katalin, a Momentum vezetője azt mondta ez az ünnep a lázadó és szabadságvágyó fiataloké, és a Momentumot a 48-as ifjak motiválják. Ha valami dráma, az az, hogy a forradalom 12 pontjának több pontja ma is aktuális, mondta Bősz Anett, a Liberálisok vezetője.

Gyurcsány Ferenc szerint ma egy színpadon álltak volna az ellenzékiek, de a koronavírus miatt vigyáznak egymásra. De ez nem a küzdelem feladása, hanem felelősséget viselnek az országért, mondta. Maradjunk együtt, és küzdjünk együtt, mondta. A videón a zöldfordulatról beszélt Kendernay János LMP-s társelnök, Szabó Tímea (PM) pedig azt mondta, milyen csodálatos az az ország, ahol kiállnak az önkényuralom megszüntetéséért, és ősszel erre láttak példát az önkormányzati választáson. Majd a 2022-es választási tervekről beszélt.

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebookján videóban emlékezett meg a forradalomról. Szerinte "a felhőtlen közös ünnepléstől nem csak a járványveszély foszt meg minket; évek óta lehet az a zavarba ejtő érzésünk, amikor elolvassuk az 1848-as forradalom tizenkét pontját, hogy az mennyire aktuális, sőt, hogy egyre inkább az.

"Harminc éve úgy akartuk, hogy ez ne így legyen, mégis ennek a békés és vidám polgári és hazafias ünnepnek az üzenete, úgy tűnik, egyre távolabb van tőlünk, talán távolabb mint 1989-90-ben. Budapest megint rebellis város, lázadó polgárok városa, hiszen a megnyirbált szabadság, a fokozódó egyenlőtlenség idején, egy testvérietlen, embert az emberrel, magyart a magyarral szembefordító államban igenis lázadással ér föl, hogy tavaly októberben mi, budapestiek újra a szabadság, az egyenlőség és a testvériség mellett tettünk hitet."

A főváros idén a Lánchidat választotta a március 15-i ünnepsége szimbólumává.

A Mi Hazánk nevében Dúró Dóra beszélt egy videóban: a hazaszeretet "trendiségét" boncolgatta. Hálával gondolnak az 1848-as fiatalokra, az ő küzdelmükre: a magyar név megint szép lett, mondta.