Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-7 °C
1 °C

Maruzsa: Pár nap kell az iskolákban a digitális munkarendre való átálláshoz

2020.03.16. 10:11

Pár nap kell az iskolákban a digitális munkarendre való átálláshoz, de utána látni fogjuk, milyen színes oktatási gyakorlat alakul majd ki ezen a téren

– mondta a köznevelési államtitkár a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Az Oktatási Hivatal szombaton az oldalán közzétett egy módszertani ajánlást, mely online felületek használatát javasolja. Hozzátette, hogy a digitális munkarendre átállás nem fog egy hétvége alatt megvalósulni, egyelőre az igazgatási kereteket tudták megteremteni az útmutatóval és az intézményvezetőknek szóló iránymutatással. Mint mondta, elhúzódó járvánnyal kell számolni, ezért a felelős döntés az volt, hogy a munkának, a felkészülésnek folytatódnia kell.

Nem a félév érvényessége vagy nem érvényessége a szempont, hanem a gyerek érdeke, az pedig az, hogy az életkorának megfelelően tanuljon, ne menjenek veszendőbe egész hónapok

– tette hozzá, és kiemelte, a feladat az, hogy a megváltozott körülmények között, a fertőzésveszélyt minimalizálva tegye mindenki a dolgát.

Maruzsa Zoltán arról is beszélt, hogy az óvodákban nincs szükség olyan jellegű átállásra, mint az iskolákban, és bár az óvodának fontos szerepe van az iskolára való felkészítésben, mégsem olyan jellegű intenzív, napi oktatási feladatot lát el, mint az iskola. Az államtitkár megjegyezte, az óvodák fenntartása alapvetően önkormányzati feladat, ezért volt kézenfekvő, hogy bezárásukkal kapcsolatban helyi döntések szülessenek.

Az államtitkár elmondta azt is, hogy hétfőn és kedden „monitorozzák” a hétvégén átállított rendszert, például figyelik, hány gyerek maradt otthon, és mennyi felügyeletéről kell az iskolákban gondoskodni, milyen az egyes oldalak látogatottsága. Ahol „döccenőt látnak”, beavatkoznak. Emellett tervezik frissíteni a módszertani útmutatót is.

Arról is beszélt, hogy a munkaerőpiac működése érdekében fontos, hogy miközben az oktatási épületek tanulási célú látogatása tilos, mindenhol biztosítsák a gyermekek felügyeletét. Elmondta, hogy a hétvégén megnyitott rendszerek – amelyeket az Oktatási Hivatal honlapján közzétett módszertani útmutatóban vettek számba – ingyenesen használhatók a világ bármely részéről, a hétvégén megkereste a határon túli pedagógusszövetségeket, és a figyelmükbe ajánlotta ezeket a felületeket. 

Maruzsa Zoltán
Maruzsa Zoltán
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Az államtitkár a pedagógusok fizetésével kapcsolatos kérdésre leszögezte: folyik tovább a munka az iskolákban,

ennek megfelelően a fizetés mindenkinek jár és garantált.

Vasárnap egyébként az MTVA bejelentette, hogy oktatási műsorokat sugároznak majd az M5 kulturális csatornán. A műsorok elérhetőek lesznek a Médiaklikk oldalán is.  • Vennék
  • Hírek