Lezártuk a határokat, elkezdődött a digitális oktatás

293CF445-9886-4081-AD37-F9D177C6249D
2020.03.16. 23:55

Röviden összefoglaljuk, mi történt március 16-án koronavírusügyben Magyarországon és a világban:

Magyarországon:

  • Digitális oktatásra kezdtek átállni az iskolák, a fővárosban számos óvoda és bölcsőde már hétfőn sem fogadott gyerekeket. A későbbiekben ügyeleti rendszer kérhető azoknak, akik nem tudják megoldani a felügyeletet.
  • 32-ről 39-re emelkedett a fertőzöttek száma Magyarországon, a fertőzést magyaroknál mutatták ki. A vírus Nyírábrányban is megjelent, erről a település polgármestere számolt be. Estére viszont meggyógyult a második magyarországi beteg, a gyógyult iráni diák el is hagyhatta a kórházat. 
  • Megkezdték idehaza az önkéntes egészségügyi munkások toborzását, az Emmi mindenkire számít, aki 18 és 48 év közötti és közép-vagy felsőfokú egészségügyi képzésben vesz részt vagy egészségügyi magáncég dolgozója.
  • Újabb 13 iráni egyetemistát utasítottak ki Magyarországról, mert nem tartották be a karantén szabályait.
  • Orbán Viktor miniszterelnök a március 16-i parlamenti ülésen bejelentette, hogy Magyarország határait a személyforgalom előtt lezárják, a nemzetközi egyeztetések erről folyamatban vannak. A szórakozóhelyek, mozik be fognak zárni. Az éttermek, kávézók, üzletek csak 15 óráig maradhatnak nyitva, kivéve az élelmiszerüzletek, drogériák, patikák. Hétfő éjféltől a nyilvános rendezvényeket betiltják. Később a pontos szabályból kiderült, hogy plusz a dohányboltok és a benzinkutak is nyitva maradhatnak. Emellett házhoz szállításra akármeddig készíthetnek ételt a vendéglátóhelyek.
  • Leállt napközben a kormányzati koronavírusról tájékoztató honlap: előbb leesett a fertőzöttek száma 39-ről 30-ra, az elhunytak száma pedig 1-ről 0-ra, majd két órán át nem volt elérhető a site.
  • A pécsi infektológiáról megszökött egy Olaszországból hazatérő férfi, a rendőrség vasárnap kereste. Végül több óra távollét után ittasan tért vissza.
  • Elővizsgálati pontot hoztak létre a Honvédkórháznál, délelőtt hosszú sor állt az utcán.
  • Megkezdték a 150 férőhelyes mobilkórház építését Kiskunhalason, a Budai Egészségközpont Királyhágó úti kórháza pedig járványkórházzá alakul, beszereznek többek között húsz altatógépet is.
  • Ahogy a gyógyszertáraknál, úgy a postáknál és a NAV-nál is korlátozásokat vezettek be: csak annyian mehetnek be az épületbe, ahány szabad ablak van vagy ügyintéző van. Több dolgozó arcmaszkot és gumikesztyűt kapott a postán. A gyorsforgalmi utak pihenőhelyein is fokozott óvintézkedéseket vezettek be, megduplázták a fertőtlenítéseket.
  • Nem kell már fertőzöttel jattolni vagy fertőzött területen járni a megelőző két hétben ahhoz, hogy teszteljenek valakit. Pontosabban már akkor is kaphatunk tesztet, ha lázasan fekszünk egy kórházban és súlyos akut légúti bajaink vannak, amiket nem indokol más körülmény.  
  • Pintér Sándor belügyminiszter első tesztje negatív lett. Ő korábban a marokkói belügyminiszterrel kezelt le, aki fertőzött volt. 
  • Csoportos megfertőződésre kell már számítani nálunk is, ahol már nem nagyon lehet megmondani, hogy ki kitől kapta el a vírust, hangzott el a mai operatív törzses tájékoztatón. Most kell aztán tényleg otthon maradni, és nem találkozni más emberekkel, ha nem muszáj. Már 40 magyar szegte meg a házi karantén szabályait, emellett nálunk nem akarnak a betegekről területi adatokat se megadni, se a nemüket vagy az életkorukat, arra hivatkozva, hogy  tiszteletben tartják a betegek személyiségi jogait. Ezek szerint akkor az első 16 eset nem volt tiszteletben tartva nálunk, ahogy egy sereg más országban senki se

Külföldön:

  • Sorra állnak le a légitársaságok a koronavírus miatt, múlt hét pénteken 17 százalékkal kevesebb repülőgép közlekedett az európai légtérben. A Lufthansa előzetesen 40 ezer járatot törölt, a KLM 2000 dolgozót küldött el, az Air France pedig munkavállalói 80 százalékát részmunkaidőben foglalkoztatja.
  • Guatemalában és Mexikóban meghalt az első koronavírus-fertőzött, Közép- és Dél-Amerikában is egyre terjed a vírus. Argentínában felfüggesztik az oktatást, Peru és a Panamai Köztársaság is lezárja a határait. Kuba eközben úgy döntött, beengedi kikötőjébe a koronavírusos szállodahajót. A brit MS Braemar napok óta vesztegelt a nyílt vízen, mert sehol sem köthetett ki, miután fedélzetén öt koronavírusos beteget diagnosztizáltak. A hajón 682 utas és 381 fős személyzet van. Betegek többen is lehetnek, mint az említett öt utas:
    a fedélzeten 20 utas és a személyzet 20 tagja, köztük egy orvos, el van különítve, mivel influenzaszerű tüneteik vannak.
  • Az Egyesült Államok elnöke, Donald Trump már súlyos járványként beszélt a koronavírusról, holott korábban nem tartotta ennyire veszélyesnek a helyzetet. Csakhogy időközben a fertőzöttek száma meghaladta a 3700-at az Egyesült Államokban, több orvosnál is kimutatták a koronavírus-fertőzést. New Yorkban, Michiganben és Los Angelesben is korlátozásokat vezetnek be a vírus terjedése miatt. Majd később az egész országot megkérte a Fehér Ház, hogy ne menjenek sehova, ne gyülekezzenek 10-nél többen egy helyen.
  • És ha már Amerika: hétfőn koronavírus elleni szer tesztelésébe kezdtek bele, de ennek széles körű alkalmazása legkorábban jövőre várható. Addig is újabb rekordbukásokat hoztak össze a tőzsdék, amik egy dolgot nem szeretnek: az óriási bizonytalanságot. 
  • A legnagyobb számú új koronavírusos megbetegedés – Iránon túl – jelenleg Spanyolországban és Olaszországban van, a betegség okozta halálozások miatt gyászjelentések lepik el az olasz sajtót
  • Bajorországban katasztrófahelyzetet vezettek be, egy hatósági dokumentum szerint pedig a britek 80 százaléka fertőződhetett meg a vírussal. Egész Németországban bezárják a templomokat, a játszótereket és a boltok jelentős részét.  Csehországban 21 települést lezárnak az új koronavírus-fertőzés magas száma miatt. 
  • Iránban hétfőn jelentették be, hogy koronavírusban elhunyt a Szakértői Tanács egyik tagja. 
  • Kínában mérséklődött a napi új megbetegedések száma, több koronavírus-fertőzött van már Kínán kívül, mint az országban. Sanghajban már múzeumok és közparkok is megnyíltak.
  • Franciaország este bejelentette, hogy lezárja a határait és teljesen betilt minden csoportosulást, a családi összejöveteleket is beleértve. Svájc is betiltott minden rendezvényt és lényegében szinte minden vendéglátóhelyet is, legalább egy hónapra.

(Borítókép: Ajpek Orsi / Index)