2024. június 17. 15:00
Románia 3
Ukrajna 0
Fussballaréna München I. forduló
2024. június 17. 18:00
Belgium 0
Szlovákia 1
Frankfurt Arena I. forduló
2024. június 17. 21:00 ÉLŐ
Ausztria 0
Franciaország 1

Több kórház is komoly szigorításokat vezet be a veszélyhelyzet miatt

DBZOL20200316014
2020.03.16. 20:40 Módosítva: 2020.03.16. 21:57

Frissítés 21:49: újabb kórházak jelentettek be rendkívüli intézkedéseket.

Országszerte szüneteltetik a kórházak a halasztható műtéteket és vizsgálatokat a koronavírus-fertőzés miatt, csak a sürgősségi beavatkozásokat végzik el – írja az MTI. A leletkiadásokat is szüneteltetik, így a diagnosztikai eljárások eredményei az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Téren keresztül tölthetők le.

A Budai Egészségközpont Kft. (BEK) felvette a kapcsolatot az operatív törzzsel, és felajánlotta fekvőbeteg-ellátó kapacitásait. Vasárnaptól felfüggesztették magánrendeléseiket, és az Országos Gerincgyógyászati Központban is leállították a nem akut betegellátását. Az akut gerincsebészeti ellátást továbbra is folytatják.

A BEK Királyhágó úti kórháza a napokban járványkórházzá alakul, és megkezdték húsz, tartós lélegeztetésre alkalmas altatógép azonnali beszerzését is.

A Zala Megyei Szent Rafael Kórház a honlapján azt írta, hogy Zalaegerszegen keddtől kizárólag a sürgősségi beavatkozásokat végzik el, tehát a járóbeteg-ellátásra, diagnosztikai vizsgálatokra, valamint a központi laboratóriumba kizárólag sürgős megjelölésű beutalóval érkezhetnek betegek. A szűrővizsgálatok – köztük a tüdőszűrés, valamint a fizioterápiás osztályon a járóbetegek ellátása – átmenetileg szünetelnek.

Az onkológiai betegek megkezdett terápiája folytatódik, az operációk sürgősségéről az onkoteam dönt, de azokat, akinek az ápolását otthon is lehet folytatni hazaengedték.

Nagykanizsán, a Kanizsai Dorottya Kórház keddtől csak a heveny megbetegedésekhez társuló egészségügyi ellátást tudja biztosítani. Képalkotó vizsgálatokra, illetve laborvizsgálathoz szükséges vérmintavételre csakis indokolt esetben, orvosi egyeztetés után érkezhetnek páciensek. A tartós betegségekben szenvedők, illetve az onkológiai gondozáson résztvevők gyógyszerigényüket telefonon tudják jelezni, majd e-recepteket kapnak a szakorvosoktól.

A Tolna Megyei Balassa János Kórház is arra kéri a betegeket, hogy csak halaszthatatlan ügyben keressék fel az intézményt. A kórház járóbeteg-ellátó részlegeiben csak a hirtelen jelentkező, életveszélyes esetekben, vagy tartós egészségkárosodás elkerülése miatt látják el a betegeket. Varratszedést, gipszlevételt végeznek, és kötést cserélnek. Amint véget ért a kínai koronavírus okozta válsághelyzet, a betegek újra tudnak majd időpontot kérni az elmaradt vizsgálatokra.

A szombathelyi Markusovszky Kórházban mind a járóbeteg-ellátásban, mind a fekvőbeteg-ellátásban szüneteltetik a halasztható beavatkozásokat, csak a sürgősségi eseteket látják el.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház (SZSZBMK) négy tagkórházában és telephelyein elmaradnak a kiírt műtétek és vizsgálatok, valamint előjegyzéseket sem adnak és kontrollvizsgálatokat sem végeznek - közölte a gyógyintézmény az MTI-vel. E beavatkozásokat csak sürgős, életveszélyes esetekben, vagy állapotromlás veszélye esetén végzik el.

Az SZSZBMK kórházaiban tovább szigorítják a látogatási tilalmat, és új elkülönítőket alakítanak ki. Itt is szünetel a leletkiadás, a kórházakban végzett diagnosztikai eljárások eredményeit szintén Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Téren keresztül online tölthetőek le.

A megye egészségügyi intézményeiben hétfőtől szünetel a tüdőszűrés is. Az azonnali beavatkozást igénylő esetek mellett kizárólag olyan munkavállalók szűrését végezik el, akiknek foglalkozás-egészségügyi szakorvosa beutalón igazolja, hogy a vizsgálat elengedhetetlen a munkavégzéshez vagy a munkába álláshoz. Az emlőcentrum csak sürgős esetekben végez vizsgálatokat, ilyen például a klinikai és daganatgyanús esetek diagnosztizálása.

A győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban is szüneteltetik hétfőtől a halasztható ellátásokat, ami az egynapos, az ambuláns és a járóbeteg szakellátást érinti. A sürgős esetek, a súlyos egészségkárosodás veszélye miatti és a legalább két hónapig nem halasztható betegségek ellátása folyamatos. Szüneteltetik továbbá a szűréseket, a kontroll vizsgálatokat, a fogorvosi ellátást, az ütemezett kivizsgálásokat és a gondozást.

Ezek alól persze kivételt képeznek az állapotromlással járó beavatkozások (például a varratszedés, a nem halasztható kötés, a gipszeltávolítás, vagy a terhesgondozás).

A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban és rendelőintézeteiben, mind a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórházban látogatási tilalom van érvényben. Járóbeteg-ellátás keretében kizárólag a sürgős, tartós egészségkárosodás veszélyét jelentő eseteket látják el, a tervezhető, nem sürgős ellátásokat átmenetileg szüneteltetik.

Székesfehérváron a működés átszervezésével hatvanöt új helyet biztosítottak egy másik épületben a jelenleg is meglévő infektológiai ágyakon felül, és szükséges orvosi és ápolószemélyzet is rendelkezésre áll.

Dunaújvárosban egyes fekvőbeteg-osztályokat összevontak, hogy az így felszabaduló helyeken infektológiai ellátást végezhessenek, továbbá a katasztrófavédelem segítségével a közeljövőben előszűrő sátrat állítanak fel. A sürgősségi betegfelvételre ezen keresztül lehet majd eljutni.

A Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház az életveszélyes és tartós egészségkárosodással fenyegető esetek kivételével minden ellátást elhalaszt hétfőtől. Akinek ellátása nem esik az egészségügyi törvény által meghatározott sürgős szükség körébe, a veszélyhelyzet megszűnése után haladéktalanul felveszik a kapcsolatot.

Hasonlóan döntött a Siófoki Kórház-Rendelőintézet is: a halasztás a fekvő, az egynapos szakellátást, és a járóbeteg-ellátást egyaránt érinti. A sürgős esetek és a súlyos egészségkárosodás veszélye miatt nem halasztható betegségek kezelése ugyanakkor folyamatos. Hozzátették, vérvételre, labor- és radiológiai vizsgálatra egyaránt csak sürgős, tartós egészségkárosodást okozó betegség ellátása esetében van mód. Szüneteltetik a szűrő-, valamint a kontrollvizsgálatokat is, kivéve ha azt állapotromlás és az orvosi beavatkozás szükségessége indokolja.

Pécsen a város polgármestere úgy döntött, hogy keddtől átszervezik a pécsi alapellátást:

a 65. életévükben járó és azt betöltött, alapellátásban dolgozó háziorvosok és házi gyermekorvosok védelme érdekében a 65 év alatti háziorvosok látják el a pécsieket.

A polgármester hétfőn kiadott közleményben arra kérte a pécsieket, hogy saját orvosuk helyett a lakhelyükhöz legközelebbi háziorvosi és házi gyermekorvosi rendelőt keressék fel, s csak abban az esetben, ha azt feltétlenül indokoltnak tartják.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház a fertőzésveszély kockázatának csökkentése érdekében az intézmény valamennyi betegellátó épületének esetében beléptetési pontot hozott létre. Tájékoztatásuk szerint a beléptető kaput kordonnal és táblával jelölték ki, ezeken a helyeken valamennyi beteg és az őt kísérő hozzátartozó számára biztosítják a kézfertőtlenítést. A járványhelyzet miatt a járóbeteg rendelésre érkező betegeket csak egy ember kísérheti.

Borítókép: Üres ágyak a Honvédkórház előcsarnokában 2020. március 16-án. Fotó: MTI / Balogh Zoltán